Süveyş Kanalı İdaresi 12 Ocak Cuma günü bir açıklama yayınlayarak operasyonlarının ABD ve İngiltere güçlerinin gece boyunca gerçekleştirdiği saldırılardan ve Husi isyancılarının saldırılarının yeniden başlamasından etkilendiği yönündeki söylentileri yalanladı. 

Açıklama, askeri güçlerin gemilere Yemen çevresindeki bölgeden kaçınmalarını tavsiye etmesi ve ticaret birlikleri ile güvenlik danışmanlarının durumun önümüzdeki birkaç gün boyunca muhtemelen istikrarsız ve çok tehlikeli kalacağı konusunda uyarması üzerine geldi.

Süveyş Kanalı İdaresi Başkanı Korgeneral Osama Rabie'nin açıklamasında, "Kızıldeniz bölgesindeki durum nedeniyle kanalda ulaşımın askıya alınmasının hiçbir doğruluk payı yok. "Navigasyon her iki yönde de düzenli." dediği belirtildi.

Suez-Canal-Jan-13-2024-CMA-CGM

Süveyş Kanalı İdaresi tarafından sağlanan, 13 Ocak 2024'teki geçişleri gösteren fotoğraf... CMA CGM büyük konteyner gemisine dikkat edin

İstikrarı vurgulamak amacıyla Süveyş Kanalı İdaresi,  13 Ocak'ta, 2,3 milyon tonu temsil eden 44 geminin kanaldan geçmesinin planlandığını bildirdi. 

Ufuk Teker: “Baltimore kazası bütün sigorta primlerini artıracak” Ufuk Teker: “Baltimore kazası bütün sigorta primlerini artıracak”

Ancak bu oran Aralık ortasına kıyasla yüzde 40'tan fazla düşüş gösterdi. 

Suez-Canal-Jan-13-2024

13 Ocak 2024'teki diğer geçişler (SCA)

Kanal, çatışmanın başlamasından bir ay sonra, 18 Aralık'ta; aralarında Maersk ve Hapag'ın da bulunduğu taşıyıcıların, kendi gemileri hedef alındıktan sonra geçişleri askıya aldıklarını duyurmasının ardından, toplam net tonajı 4 milyon ton olan 77 geminin geçiş yaptığını bildirdi.

Cumartesi gününün iki yönde planlanan geçişleri, Süveyş Kanalı'nın günlük hacim açısından rekor kırdığı 21 Nisan 2023'teki kuzeye geçişlere eşit. Sekiz ay önce, jeopolitik durum olmadan, Süveyş Kanalı'na bir günde toplam 95 gemi ulaştı; bunlardan 43'ü kuzeye giden gemiler 2,8 milyon net tonu temsil ederken, 52'si güneye gidenler de 2,8 milyon net tonu temsil ediyordu. Bu, 95 gemilik rekor, toplam 5,6 milyon net tondu.

Editör: Nermin İstikbal