Süveyş Kanalı'ndaki trafik bu yıl keskin bir şekilde azalmış olsa da Mısır hükümeti, su yolunun ikinci kanalını genişletme çalışmalarına hız verdiğini açıkladı.

Bloomberg'e göre Süveyş Kanalı İdaresi başkanı Osama Rabie, kanalın son tek şeritli bölümlerini iki şeritli su yoluna dönüştürme planlarını duyurdu. İkinci bir kanal, bir uçtan diğer uca tamamen tamamlanırsa, nesiller boyunca kanalın navigasyonunu belirleyen tek yön konvoy zorunluluğu olmadan trafiğin sürekli olarak geçmesine olanak tanıyabilecek. 

Rabie, genişleme planının halen değerlendirildiğini ve nihai teklifin henüz geliştirilmediğini söyledi. 

Plan, 2021 yılında alt kanalın dar bir kısmına sıkı sıkıya bağlı olan Ever Given adlı yük gemisinin karaya oturmasının ardından başlatılan ve devam eden inşaat programını genişletecek. Süveyş Kanalı İdaresi güneyde seyrüseferi iyileştirmeye yönelik önlemler üzerinde çalışıyor. 

İngiliz donanma gemisi de İzmir’e söküme getirildi İngiliz donanma gemisi de İzmir’e söküme getirildi

Bu kadar önemli bir genişlemenin finansmanı yakın vadede zor olabilir. Ülkenin merkez bankasına göre, vadesi gelen büyük miktardaki anapara geri ödemeleri sayesinde hükümetin 2024 yılında dış borçlarını ödemek için 29 milyar dolar bulması gerekiyor.

Kızıldeniz'deki aksaklık kanalın operasyonlarını etkilese de Mısır, aylardır gemilere saldıran Yemen'deki Husi isyancılarını henüz eleştirmedi. Mısır, Arap dünyasının en büyük donanmasına sahip olmasına rağmen, Bab el-Mendeb Boğazı yakınındaki Husi karşıtı deniz güvenlik misyonundan da uzak durdu.  

Editör: Nermin İstikbal