Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin (TMOK) bu yıl 29.’su düzenlenen ve 2147 yüzücünün Asya’dan Avrupa’ya kulaç attığı geleneksel etkinliği Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, Dünya Açık Su Yüzme Birliği’nin (WOWSA) Dünyanın En İyi 100 Açık Su Yüzme Yarışı Sıralamasında ilk sıraya yerleşti.

TMOK’un Türkiye’nin tanıtımı ve her yaştan insanın spora olan ilgisinin artmasını sağladığı dünyaca ünlü etkinliği Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 2016’nın En İyi Açık Su Yüzme Organizasyonu seçilmesinin ardından bu yılki yarışın büyük başarısı sayesinde, Dünya Açık Su Yüzme Birliği (WOWSA) tarafından Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Yarışı olarak gösterilmeyi başardı.

Bu yıl dünya çapında 49 ülkeden 2147 yüzücünün “Kıtalararası Yüzücü” ünvanına sahip olduğu Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, organizasyonun kusursuz bir şekilde gerçekleştirilmesi, rekor sayıdaki başvuru-yüzücü sayısı ve ünlü konukları sayesinde Dünyanın En İyi Açık Su Yüzme Yarışı ünvanını kazandı.

Yarışma için İstanbul’a davet edilen dünyaca ünlü yüzücüler Lexie Kelly ve Doug Woodring’in yarış sonrası açıklamaları da organizasyonun başarısını bir kez daha gözler önüne serdi. Kelly ve Woodring, organizasyonun beklentilerinin ötesinde, hatta gördüklerinin en iyisi olduğunu belirttiler. Katılan diğer önemli sporculardan Bill Ireland ve Michele Macy de organizasyonu mücevhere benzetirken, ortak alanlardan ulaşım koşullarına her imkanın başarılı şekilde planlanmış olduğunu belirtip övgüde bulundu.

Spor kariyerlerinin yanı sıra WOWSA’nın Yönetim Kurulu Üyesi de olan iki sporcudan Kelly, En İyi Açık Su Yüzme Yarışı Ödülünü TMOK Başkanı Prof.Dr. Uğur Erdener’e yarış öncesi düzenlenen basın toplantısında teslim etti.

Dünyada 3 binin üzerinde Açık Su Yüzme Yarışının ve alanının değerlendirilmeye alındığı Dünyanın En İyi 100 Açık Su Yüzme Yarışı Listesi, organizasyon üyelerinin oyları ile oluşturuluyor. Objektif kriterlerin kullanıldığı oylamalarda yarışın tarihi, özgünlüğü, zorluğu, popülaritesi, güvenliği, katılımcıların çeşitliliği ve organizasyonun sağladığı destek yarışın o takvim yılı içinde açık su alanında yarattığı katkılarla birlikte göz önüne alınıyor.

Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı sonrası güncellenen liste şöyle:

1. Bosphorus Cross-Continental Swim (Boğazıçi Kıtalararasi Yüzme Yarışları) (Türkiye)

2. aQuellé Midmar Mile (Güney Afrika)

3. Rei e Rainha do Mar Desafio (King and Queen of the Sea Challenge) (Brezilya)

4. Ice Swimming Aqua Sphere World Championships (Almanya)

5. Sun Moon Lake International Swimming Carnival (Tayvan)

6. Vansbrosimningen (İsveç)

7. British Gas Great North Swim (Birleşik Krallık)

8. Descenso a Nado de la Ria de Navia (Navia’s Downstream Swim) (İspanya)

9. Rottnest Channel Swim (Avustralya)

10. Sea of Galilee Swim (İsrail)

Açık Su (Open Water) Yüzme Yarışı Nedir?

Açık Su Yüzme Yarışı, FINA (Uluslararası Yüzme Federasyonu) ve LEN (Avrupa Yüzme Ligi) kurallarının geçerli olduğu nehir, göl ve denizde gerçekleştirilen uzun mesafe yüzme yarışlarına verilen genel isimdir.

10km’ ye kadar olan yarışlara “Açık Su Uzun Mesafe”; 10km’ den fazla yüzülen yarışlara da “Açık Su Yüzme Maratonu” adı verilir. 14 yaşından büyüklerin bireysel veya takım olarak katılabildiği bu yarışlar; “resmi yarışlar” ile “özel yarış ve turnuvalar” olarak ikiye ayrılır.

“Özel Yarış ve Turnuvalar” başlığı altında yer alan Samsung Boğaziçi Kıtalararası Yüzme Yarışı, 1989 yılından beri az sayıda insanın sahip olabileceği kıtalararası yüzmenin eşsiz deneyimini binlerce yüzücüye yaşama imkanı tanıyor.

TMOK, bu yarışma için 6.5 kilometrelik mesafede eşsiz deneyimi yaşamak isteyen 52 ülkeden 5000’in üzerinde yüzücü başvurusu alıyor. Gemi trafiğinin yılda bir kereye mahsus durdurulduğu günde yarışmacılar oldukça güvenli bir ortamda Asya’dan Avrupa’ya yüzerek geçerken, muhteşem manzara ve lokasyon katılımcıları tatmin ediyor.
Kaynak: iha