İBB Şehir Hatları AŞ’nin ilk kadın genel müdürü olarak başarılı projelere imza atan Sinem Dedetaş Üsküdar Belediye Başkanlığına aday olarak yeni bir yola çıktı.

Şehir Hatları Genel Müdürlüğü’nden istifa eden Sinem Dedetaş, Üsküdar Belediyesi adayı oldu. Üsküdar’ın çok uzun zamandır sosyal demokrat anlayışla yönetilmediğini söyleyen Dedetaş, Üsküdar’ın en büyük sorunlarından birinin kentsel dönüşüm olduğunu dile getirdi. 

Kutuplaşmaya değinen Dedetaş, seçim sonuçlarında iki kişiden birinin mutsuz olduğunu söyledi, “Biz sosyal varlıklarız, bir toplumda yaşıyoruz. Arkadaşımızın yüzünün gülmesi, yolda karşılaştığımız kişilerin yüzünün gülmesi bizi etkiliyor. Kutuplaşma hepimize zarar veren bir şey. Kimin neye inandığının, kimin nasıl yaşadığının hiç önemli olmadığı, insana insan olduğu için değer verilen anlayışlardan çok kısa sürede kimlik ayrımına giriştik. Bu bizi çok yoran bir şey” dedi.

Sosyal belediyecilik yapmak istediklerini dile getiren Dedetaş, “Bunun ‘sosyal yardımlaşma’ olmasını istemiyoruz. Biz, vatandaş olarak vergisini ödeyen, sosyal hayatta var olan, çalışan insanlarız. Ben vergimi verdim, benim vatandaşlık görevim bitti. Bundan sonra artık senin bana hizmet etmen gerekiyor. Bu anlamda da sosyal yardımlaşma değil de gerçekten sosyal belediyecilik üzerine bir heyecanımız var” diye konuştu.

Türkiye siyasetinde kadın sayısının az olmasıyla ilgili konuşan Dedetaş, şöyle dedi:

“İster istemez, toplumun cinsiyet üzerinden bir baskısı oluyor. Konunun aslında cinsiyette bir alakası yok. Ben cinsiyetimle burada değilim. Kadın ve erkek olmanın getirdiği birtakım yeteneklerimiz var ama iş, cinsiyetle alakalı değil. O yüzden erkeğine şaşırmadığın hiçbir şeyin kadınına da şaşırmıyor olmak lazım.”

TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor TOKİ, gemi sökümdeki arsaları satıyor

Sinem Dedetaş kimdir?

1981 yılında Eskişehir’de dünyaya gelen Sinem Dedetaş, ilk ve orta öğrenimini Eskişehir’de tamamladıktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesinden, Gemi İnşaatı ve Deniz Teknolojisi Mühendisi unvanı ile mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini aynı fakültenin Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları ana bilim dalında tamamladı.

Meslek hayatına, Delta Denizcilik firmasında yapısal analiz ve yapısal tasarım mühendisi olarak başlamış ardından RINA’ da (Registro İtaliano Navale) plan onay mühendisi olarak çalışma hayatına devam etmiştir.

Son olarak Matesis Denizcilik ve Mühendislik firmasında genel müdürlük görevini yürüten Sinem Dedetaş, bu görevi süresince, ulusal ve uluslararası denizcilik faaliyetleri ile ar-ge projelerinde araştırmacı, program koordinatörü ve yönetici olarak görev aldı.

Gemi inşaatı ve işletmeciliğinde, enerji verimliliği, optimizasyon, farklı malzemelerin gemi yapısında kullanılması, yakın deniz taşımacılığı ve küçük tekneler temel çalışma konularıdır.

2014-2016 yılları arasında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütmüştür.

Editör: Nermin İstikbal