Türkiyeli flamingolar, Akdeniz’i turluyor

Doğa Derneği, Türkiye’de doğan flamingoların tüm Akdeniz ülkelerine dağıldığını ortaya çıkardı.

Derneğin geliştirdiği ‘Flamingo Projesi’ kapsamında 2003 yılından beri flamingo yavruları halkalanıyor. Gediz Deltası ve İzmir Kuş Cenneti’nde gerçekleştirilen halkalama çalışmaları ile Akdeniz havzasındaki flamingoların göç hareketleri tespit ediliyor. Elde edilen veriler ışığında nesli tehlike altındaki türün yaşam alanıyla birlikte korunması amaçlanıyor. Yapılan gözlemler sonucunda, halkalanan kuşların 59’unun, Fransa, İtalya, İspanya, Tunus, İsrail, Cezayir, Kıbrıs ve Yunanistan’da yaşadığı tespit edilirken, 48 farklı bireyin ise Türkiye’de olduğu anlaşıldı.

Anadolu’da ‘allı turna’ adıyla bilinen flamingolar, tuzcul sulak alanlarda yaşıyor. Flamingolar, suda bulunan pembe renkli plaktonları yiyerek besleniyor. Doğa Derneği tarafından yapılan araştırmalar, ülke genelindeki pembe kuşların, bir yıl içinde 6 bin civarında azaldığını gösteriyor. Dernek bu zarif türü korumak için Flamingo Projesi’ni hazırladı. Proje çerçevesinde ‘Flamingo Yavrularını Halkalama Çalışması’ geliştirildi. Halkalama çalışması ile Akdeniz havzasındaki flamingoların Türkiye’deki davranışları araştırılarak, göç hareketleri hakkında bilgi ediniliyor. Elde edilen verilere göre flamingoların korunması amaçlanıyor. Doğa Derneği Flamingo Araştırmaları Sorumlusu Özge Balkız, nesli tehlike altındaki flamingoların yaşam alanlarıyla birlikte korunmasını hedeflediklerini söyleyerek, “Halkalama çalışmaları, İzmir Kuş Cenneti’nin bu nadide kuş türünün, dünyadaki en önemli yaşam alanlarından biri olduğunu ortaya çıkardı.” dedi.

Halkalarda Türkiye’ye özgü kodlar var

2003 yılında Gediz Deltası’nda doğan flamingo yavrularının 200’ü, geçen yıl ise 247’si halkalandı. Yapılan gözlemler sonucunda, halkalanan kuşların 59’unun, Fransa, İtalya, İspanya, Tunus, Cezayir, ve Yunanistan’da yaşadığı tespit edildi. Fransa’daki Tour du Valat Biyoloji İstasyonu, Erciyes Üniversitesi ve Ege Üniversitesi ortaklığıyla yürütülen halkalama çalışmasının üçüncüsü, Gediz Deltası ve İzmir Kuş Cenneti’nde 29-31 Temmuz 2005 tarihleri arasında yapıldı. Türkiye’ye özgü kodlara sahip olan bu halkalar, teleskoplarla 300 metreye kadar okunabiliyor. Fenomenbet

Soyları tükenmekte olan tepeli pelikanlar markalandı

Flamingolardan sonra dünyada sadece 4 bin birey kaldığı için soyları tükenmekte olan ve İzmir Kuşcenneti’nde kuluçkaya yatan tepeli pelikan (pelecanus crispus) yavruları markalandı. Türün soyunu devam ettirmesi için yapılan markalama çalışmaları Türkiye’de ilk defa İzmir Kuşcenneti’nde başlatılırken, bu çalışma ile tepeli pelikanın yetişkin yavru sayısı, kaç çiftin kuluçkaya yattığı, çiftlerin kuluçka başarısı ve beslenme alanları hakkında önemli bilgiler elde ediliyor. Tepeli Pelikan Halkalama Projesi Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Sıkı, markalama işlemi hakkında şu bilgileri verdi: “Halkaların renkleri mavi olup üzerindeki harf ve sayılar beyazdır. 2005’te Kuşcenneti’nde doğan 56 tepeli pelikan yavrusunun iki bacağına mavi renkli ve üzerinde ‘P’ harfi ile değişik sayılar bulunan halkalar takıldı.”

Kaynak:Mustafa Kuşen-İzmir

DenizHaber.Com 

Editör: TE Bilişim