UNOCAL'A ÇİNLİ MÜŞTERİ

Çin'in devlete bağlı en büyük petrol şirketlerden biri, Amerikalı petrol devi, Unocal'ı satın almak için 18 milyar doların üzerinde bir teklif sundu.Eğer pazarlıklar anlaşmayla sonuçlanırsa, Unocal, Çinli bir şirket tarafından satın alınan en pahalı yatırım olacak.

Pazarlıkların Amerika Birleşik Devletleri tarafındaysa Kongre'de, bu satış işlemine karşı katı bir muhalefet de bekleniyor.

California merkezli Unocal, Amerika Birleşik Devletleri'nin en büyük sekizinci petrol şirketi.

Sahip olduğu enerji yataklarının büyük bölümü Asya'da bulunuyor.

Çin, hızla büyüyen ekonomisinin ihtiyacı olan enerjiyi güvenceye almak için Unocal'a talip oldu. Ayrıca Çin, geçtiğimiz aylarda da, ham petrol ithalatında Japonya'yı geride bıraktı.

Çin'de devlete ait Ulusal Denizaşırı Petrol Şirketi'nin Unocal'ı satın almak için sunduğu teklif, rakibi Chevron'un Amerikalı şirket için önerdiği tekliften çok daha yüksek.

Amerikan Favoribahis Kongresi'nde güçlü bir muhalefet beklendiği için, bu pazarlıklar Çin açısından sonuca ulaşmaktan uzak görünüyor. Bazı Amerikalı politikacılar, Amerika'nın petrol güvenliğinin risk altına girmesinden endişe ediyor.

Diğerleri ise, gelişmeyi, daha geniş ticari kaygılar çerçevesinden görüyor.Bu kesime göre, Çin'in para birimi, dolara karşı yapay bir şekilde düşük düzeyde sabitlenmiş durumda.

Unocal'ın ortakları da, Çinlilerin teklifinin riskleri karşılayacak büyüklükte olmadığı gerekçesiyle, pazarlıkları tıkayabilir. Ama her koşulda, bu teklif, Çinli yatırımcıların denizaşırı yatırımlar yapmak konusunda kazandıkları güvenin bir işareti.

Birkaç gün önce, Çinli bir tüketim malzemeleri üreticisi, Amerikalı tanınmış bir marka olan Maytag'ı satın almak istediğini açıklamıştı.

Unocal için sunulan teklif, şu ana kadar Çin'in en büyük yabancı yatırımı olan; kişisel bilgisayar üreticisi IBM'in Çinli Lenovo şirketi tarafından satın alınmasını gölgede bırakıyor.

Kaynak:Sina-China Daily

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim