ULUSLARARASI ŞİLE FESTİVALİ BAŞLADI

Şile Belediyesi tarafından bu yıl 19'uncusu düzenlenen “Uluslararası Şile Bezi Kültür ve Sanat Festivali”, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mimar Kadir Topbaş ile Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu’nun da katıldığı yürüyüşle başladı.

Şile Belediyesi önünde oluşturulan kortej, mehter bölüğü eşliğinde yürüyüşe geçti. Başkan Kadir Topbaş, Eşi Özleyiş Topbaş ve Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu, yürüyüş boyunca vatandaşlara karanfil dağıttı. Festivale katılan yabancı ülkelerin folklor gruplarının da yer aldığı kortej yürüyüşü, Şile Limanı'ndaki festival alanında sona erdi. Kadir Topbaş, Şile Halk Eğitim Merkezi'ndeki Şile Bezi Sergisi'nin açılışını da eşiyle birlikte gerçekleştirdi. Burada bir dokuma tezgahına oturan Başkan Topbaş, dokuma ustasının yardımıyla bir süre Şile bezi de dokudu.
     
     Daha sonra düzenlenen törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, güncelliğini kısmen yitiren Şile bezinin, 19 yıldan beri festivaller yapılarak tanıtıldığını söyledi.. Şile bezinin ekonomiye ciddi anlamda katkı sağlayacağını belirten Mimar Topbaş, “Şile'nin bezi, Silivri'nin yoğurdu, Beykoz'un kundurası gibi geçmişten gelen yöresel ve noktasal değerlerin güncelleşmesinin, turizmde önemli bir olgu olabileceğine inanıyorum” dedi.
     
     Topbaş, İstanbul'un çok farklı ve önemli noktalarının bulunduğunu, bunların ortaya çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, Çatalca'da İstanbul'un ilk dönemlerinden kalan mağaraların olduğunu İstanbul'da yıllardır yaşayan insanların dahi bilmediğini dile getirdi. Şile'de de dünyanın ikinci büyük fenerinin ve Ceneviz Kalesi'nin bulunduğunu hatırlatan Topbaş, bunların turizme kazandırılmasıyla şehrin birçok noktasında alternatiflerin de ortaya konmuş olacağını kaydetti.
     
     Kadir Topbaş, “Şile bezinin bir moda ürünü olmasını arzu ediyoruz. İleride dünyaca ünlü modacılarla burada buluşmayı hedefliyoruz. Bununla ilgili çalışmamız var. Onları Şile beziyle tanıştırmak, bölgeyi tanıtmak ve atölyeler kurmak istiyoruz” diye konuştu.
     
     Başkan Can Tabakoğlu İstanbul'luları festivale bekliyor…
     
     Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu da Şile'nin bezi ile markalaşmış bir ilçe olduğunu ifade ederek, Şile bezinin otantik ve kültürel değerlerini dünyaya tanıtma savaşı verdiklerini söyledi. Şile bezinin gerek el işi nakışlarının, gerekse bezin üretiminin desteklenmesinin önemini vurgulayan Betboo Can Tabakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı ile işbirliklerinin devam ettiğini kaydetti. Tabakoğlu, festivalin 8 gün süreceğini ve değerli sanatçıların konserler vereceğini belirterek, tüm İstanbulluları festivale çağırdı.
     
     Festivalde daha sonra Grup Mat bir konser verdi. Endonezya, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Bulgaristan folklor grupları da gösteriler sundu. 23 Temmuz Cumartesi günü sona erecek festival kapsamında, Manga Grubu ile sanatçılar Kıraç, Işın Karaca, Volkan Konak, Erhan Güleryüz, Murat Göğebakan ve Erkin Koray konser verecek. Ayrıca çeşitli folklor gurupları halkoyunu gösterileri sunacak.

Kaynak:İnternetHaber

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim