TUZ GÖLÜ KURTARILIYOR

Tuz Gölü'nun kurtarılması için çok önemli olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapımına, bu yıl başlanıyor..
     
     Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, Tuz Gölü'nun kurtarılması için çok önemli olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapımına, bu yıl başlanacağını söyledi. Yüzügüldü, yaptığı açıklamada, Konya'nın, sanayi yatırımları ve nüfus açısından hızla büyüyen bir kent olduğunu, merkez nüfusunun ise 1 milyonu aştığını anımsattı.
     
     Türkiye'nin büyük kentlerinde yaşanan çevre kirliliği sorununun, planlı kentleşmesine rağmen Konya ve çevresini de tehdit etmeye başladığını vurgulayan Yüzügüldü, ''Sadece kanalizasyon değil, evlerin mutfaklarından gelen deterjanlı su bile çevre kirliliği açısından tabiatta önemli zararlara neden olmaktadır'' dedi.
     
     Konya'da atık suların halen, yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki bir tahliye kanalıyla, Tuz Gölü'nün de bulunduğu Cihanbeyli Ovası'na kadar ulaştırıldığını vurgulayan Yüzügüldü, ''Kent merkezinden uzaklaştırılan çeşitli atıklar, yılın özellikle yağışsız geçen aylarının Betgaranti büyük bölümünde, tahliye kanalının en son noktası olan Tuzgölü'ne ulaşmadan buharlaşmaktadır'' diye konuştu.
     
     Konya'dan giden atıkların miktarının en azından şimdilik, Tuz Gölü'nü tamamen yok edecek boyutta olmadığını söyleyen Yüzügüldü, şunları kaydetti:
     
     ''Atıklar, sadece kış mevsiminin çok fazla yağış alan bazı aylarında göle ulaşmaktadır. Atıkların, göçmen kuşlar başta olmak üzere çeşitli hayvanların doğal üreme alanı ve Türkiye'nin en büyük tuz üretim havzası olma özelliğini taşıyan Tuz Gölü üzerindeki tehdidini tamamen ortadan kaldırmak için, kent merkezine 5 kilometre mesafede Aslım mevkiinde Atık Su Arıtma Tesisi kuruyoruz. Tesisin yapılması için, Hazine güvencesiyle 28.5 milyon dolarlık İspanyol kredisi kullanılacak. Tuz Gölü'nün kurtulması için çok önemli olan Atık Su Arıtma Tesisi'nin yapımı, 2005 yılı inşaat mevsiminde başlayacak.''
     
     Projenin tamamlanmasıyla, kirlenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan gölün, artık rahat bir nefes alacağını belirten Yüzügüldü, 3 yıl içinde bitirilmesi planlanan arıtma tesisinin, aynı zamanda yılda 200 bin metreküp suyu temizleyerek tarımsal sulamaya kazandıracağını anlattı.
     
     Yüzügüldü, tesiste, işlenilen atık maddenin miktarına bağlı olarak, gaz tribünleri yardımıyla elektrik üretileceğini, gaz oluşumunu sağlayan çamurun da kurutularak tarım alanlarında gübre olarak kullanılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:A.A-İnternethaber

KaptanHaber.com

Editör: TE Bilişim