RUM GEMİLERİNİN BAYRAK OYUNU İŞE YARAMADI

Gümrük Birliği Ek Prokolü'nün imzalanmasının ardından Rumlar gemilerini Türk limanlarına sokmak için başka ülkelerin bayrağını kullanma formülünü deniyor. Ancak farklı bayraklarla gelen 3 Rum gemisi limanlara alınmadı.

  • HAMDİ ATEŞ / ANKARA
    Gümrük Birliği Ek Protokolü'nün imzalanmasının ardından Rum gemileri Türk Kolaybet limanlarına girmek için baskıları arttırdı. Son bir ayda 3 Rum gemisi Antalya, İzmit ve İskenderun limanlarına girmek için başvurdu. Gemilere başka ülke bayrakları çekildi ancak güvenlik kontrollerinde gemilerin Rumlara ait olduğunun anlaşılması üzerine limanlara girişine izin verilmedi.

    Kıbrıs Rum Kesimi'ni Gümrük Birliği'ne alan Ek Protokolün imzalanmasının ardından Rumların Türkiye'ye yönelik baskıları artmaya başladı. 3 Ekim'de başlayacak AB müzakereleri öncesi Türkiye'yi köşeye sıkıştırmaya çalışan Rumlar, Türk limanlarının Rum gemilerine açılması için her yolu denemeye başladı.

    Bir ayda 3 deneme yaptılar

    Rum Hükümeti, 3 Ekim öncesi konuyu AB'ye taşımaya hazırlanıyor. Türkiye'nin Gümrük Birliği Ek Protokolü'nü imzalamasının ardından 3 Rum gemisi Türk limanlarına girmek için talepte bulundu. Antalya, İzmir ve İskenderun (Dörtyol) limanlarına başvuran gemilere, başka ülke bayrakları taşıdıkları halde Rumlara ait olduğunun anlaşılması üzerine izin verilmedi. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri nadiren bu tip başvuruların olduğunu ve kabul edilmediğini ancak son bir ayda 3 Rum gemisinin talepte bulunmasının dikkat çekici olduğunu kaydettiler.

    Başka bayrak takıyorlar

    Başka bayraklar takarak Türkiye'nin Rum Kesimi'ne yönelik ambargosunu delmeye çalışan gemilerin bayrak kontrolünden sonra yapılan incelemesinde Rumlara ait olduğu anlaşıldı. Üç gemiye de izin verilmedi. Türk yetkililer gemileri, Uluslararası Gemi ve Liman Tesisi Güvenlik Kodu (ISPS), Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi (ISM-International Safety Management), Emniyetli Yönetim Sertifikası ( SMC- Safety Management Certificate) yönünden inceleyince ya geminin sahibinin, ya ikametinin, ya da sicil limanının Rum Kesimi'ne ait olduğu belirlenen gemilerin Türk Karasuları'na girmesine izin verilmedi.

    Rumların son oyunu

    Son olarak geçen hafta İberya bayrağı taşıyan ve Güney Kıbrıs'a kayıtlı olan Hans Siol adlı gemi Dörtyol Limanı'na girmek için izin istemiş, güvenlik kodlarının incelenmesi sonucunda geminin sahibinin Rum olduğunun anlaşılması üzerine girişine izin verilmemişti. Rum Kesimi Ulaştırma Bakanı Haris Thrasu, Türkiye'yi AB'ye şikayet edeceklerini açıklamıştı.

    Önce çözüm sonra liman

    Türkiye tanımadığı için Rum Kesimi'ne 1987 yılından bu yana ambargo uyguluyor. Ambargo nedeniyle Rum bayraklı gemi ve uçaklar Türkiye havaalanı ve limanlarına giremiyor; Rum limanlarına veya havaalanlarına giren gemi ve uçaklar da, başka bir ülkeye uğramadan Türkiye'ye gelemiyorlar. Rum bayraklı gemilerin, uluslararası statüsü nedeniyle sadece boğazlardan transit geçişine izin veriliyor.                                                

  • DenizHaber.Com

  • Editör: TE Bilişim