Hoca'nın maya çaldığı göl kurudu 

Türk Mizahı'nın atası olan Nasrettin Hoca'nın maya çaldığı Akşehir Gölü kurumak üzere. Gölün toplam alanı 30 kilometre kareye, en derin yeri ise 1 metreye düştü! 

Yaklaşık 15 yıl önce 350 kilometrekarenin üzerinde alana sahip Konya'nın Akşehir İlçesi'nde bulunan Akşehir Gölü'nün toplam alanı 30 kilometrekareye, en derin yeri ise 1 metreye kadar düştü. 
     
Akşehir Tarım İlçe Müdürü Bahri Karaman, mysoftoday.com son yıllarda dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmanın, adı, ünlü mizah ustası Nasreddin Hoca'yla özdeşleşen Akşehir Gölü'nü etkilediğini söyledi. 
    
Gölün yıllardır Sultandağları'ndan doğan Karabulut, Adayan, Nadir, Akşehir ve Saray çaylarıyla beslendiğini, kanal aracılığıyla da Eber Gölü'ndeki fazla suyu aldığını dile getiren Karaman, son yıllarda su kaynaklarının kuruduğunu söyledi. 
     
Çaylardan bir damla bile su gelmediğini belirten Karaman, şöyle devam etti: 
     
"15 yıl öncesine kadar gölün toplam alanı 350 kilometrekareden fazlaydı. Göl hızla kuruyor. Temmuz ayında yaptığımız ölçümlerde 70 kilometrekare olan Akşehir Gölü'nün alanı, bugün 30 kilometrekareye kadar düştü. Önceden 15 metreye kadar ulaşan gölün en derin noktası ise bugün sadece 1 metre. Artık, yürüyerek gölün karşısına geçilebiliyor. Geçen yıl 95 kilometrekare alana sahip göl, bu yıl tamamen bataklığa dönüştü. Eber Gölü'nde de aynı sorun var. Anadolu'nun bu iki önemli gölü, kuraklığa yenik düştü." 

(AA)

Editör: TE Bilişim