MARMARAYIN KADERİ ARKEOLOJİK KAZILARA BAĞLI

Ercüment Alhan / CNN TÜRK

İstanbul ulaşımına nefes aldıracak Marmaray Projesi’nin kaderini arkeolojik kazılar belirleyecek.

76 kilometrelik raylı sistem projesinde temel atıldığı tarihten bugüne arkeolojik kazılar yapılıyor. Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı'da bulunacak istasyonların yapımı, arkelojik kazılar nedeniyle gecikiyor.

Marmaray arkeolojik kazılara boğulmuş durumda

9 mayıs 2004'te temeli atılan Marmaray Projesi'nde yedi aydır arkeolojik kazı yapılıyor. Kazılarda, Osmanlı, Bizans ve Roma dönemlerine ait çok sayıda buluntu gün ışığına çıkarıldı.

Marmaray'da hedef, kentin doğu ile batı hattı arasına 76 kilometrelik ray döşemek. Bu hattın bir bölümü de denizden geçecek. Yenikapı, Sirkeci ve Üsküdar istasyonlarında arkeolojik kazı çalışmaları Bahis Siteleri yapılıyor. Yenikapı'da kazı yeni bitti. Sahada 13 arkeolog çalışıyor.

Belkaya: “Kazılar Marmaray’ı geciktirmeyecek”

Marmaray Proje Müdürü Hüseyin Belkaya, kazıların Marmaray'ı geciktirmeyeceğini savundu.
Belkaya, projenin gidişatıyla ilgili olarak “yakında Üsküdar'daki trafiği deplase çalışması yapacağız. Ve böylece müze elemanlarına daha çok alanı kazı için teslim edeceğiz. Ekipleri de artırarak daha yoğun bir çalışmaya başlayacağız” dedi.

Marmaray 2010 yılında hizmette

“Marmaray'da 2004 yılı kazı ile geçti. Yenikapı tamam, Üsküdar'da zamana ihtiyaç var. kazılar genişletilerek sürecek” diyen Belkaya, Sirkeci istasyonunun ise 2005 ağustosunda dolacağını kaydetti. Arkeolojik kazıların öngörülen çalışmalar olduğunu belirten Belkaya, bu çalışmalar için belli bir süre ayrıldığını ekledi. Marmaray’ın 2010 yılının 15 martında ticari işletmeye açılması hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim