Prof. Tezcan, Asya ile Avrupa'yı birleştirecek 'Marmaray Projesi'nde 'çökme riski' bulunduğunu söylerken, DHL Genel Müdürü Zalgı, geçidin 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olduğunu iddia etti.

İstanbul'un    ulaşım    sorununu önemli ölçüde çözmesi beklenen 2.5 milyar dolarlık Marmaray Projesi'nin, Asya ve Avrupa'yı birleştirecek bölümü olan bin 600 metrelik tüp geçidin yapılacağı yer bilim adamları arasında tartışmaya neden oldu.

Olası istanbul depremi için hazırladığı projelerle gündeme gelen ve son olarak 'Sıfır Can Kaybı' projesi ile İstanbul'daki mevcut binaları güçlendirmek için harekete geçen Boğaziçi Üniversitesi inşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, Sarayburnu-Üsküdar arasına yapılacak olan tüp geçit projesinin zemin ve güzergâh açısından yanlış bir seçim olduğunu öne sürdü.

Tezcan'a göre, tüp geçit Boğaz Köprüsü'nün hemen üstüne yapılmalı. Tezcan, "Raporlara göre zemin ince taneli ve suya doygun bu kum tabakasından oluşuyor. Bu şiddetli bir depremde sıvılaşır. Bu zemin batırma tünel açısından son derece tehlikelidir. Piabet Kazık çaksalar da, çimento enjekte etseler de göçme riskini ortadan kaldıramazlar" ifadelerini kullandı.

Tüp Geçit' projesini yürüten DHL (Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları inşaatları Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Niyazi Zalgı ise "Bir iki uzmanımız buna tepki gösteriyor. Son sondajları yaptık. Her 25 metrede bir zemini deldik. Zeminin sağlam yerleri var. Haliç'ten gelen bir bölüm 10 metre derinliğinde ve 120 metre uzunluğunda. Burada iyileştirme yapılacak. Japonlar bu alanda en uzman kişiler ve depremi iyi tanıyorlar" diye konuştu.

Niyazi Zalgı seçilen metodun uygun olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Eleştiriler haksız. Anıtlar kurulu ile de koordineli çalışıyoruz. Eğer profesörlerin dediği gibi delme yapsaydık 100 metre derinlikte istasyonlar yapılması gerecekti. Bunlarda dünyanın en derin istasyonları olurdu. Tüp geçit .9 derecelik deprem etkisi gözönüne alınarak yapılıyor."

Şehircilik uzmanı Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp de projenin ölü doğmuş bir proje olduğunu söyleyerek, "iş merkezleri Maslak, Levent ve Şişli bölgesine kaydı. Ulaşım da bu bölgede yoğunlaştı. Projede 20-30 yıl öncesinin analizleriyle yola çıktılar" dedi.

'PROJE, BEKLENENDEN UZUN SÜREBİLİR'

Projenin 10-15 yıl sürebileceğini söyleyen uzmanlar, maliyetin yakıt kaybı açısından yıllık 864 milyon dolar, işgücü kaybı açısından 3.6 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

Haber: SABAH İstanbul/Hasan ERŞAN / MERKEZ

Editör: TE Bilişim