İstanbul’un rüya projesi Marmaray Tüp Geçiş Projesi hız kazanmaya başladı. Proje inşaat çalışmaları da Ulaştırma Bakanlığı’nca hazırlanan www.marmaray.com.tr adresinde kameralarla canlı yayınlanmaya başlandı. Şimdilik Üsküdar ve Yenikapı’daki arkeolojik kazı çalışmaları ile İstanbul Boğazı’nın Üsküdar-Sirkeci arasındaki deniz dibi taraması internetten canlı olarak izlenebiliyor. Hem tüp tünellerin inşası hem de kazılar daha da hız kazandı.

Boğaz’ın 56 metre derinliğine yerleştirilecek tüp tünellerin imalatında kullanılacak iki dev havuzun inşasında son aşamaya gelindi. Deniz dibi taramaları olarak adlandırılan hafriyat çıkarma çalışmalarında ise bugüne kadar 1 milyon 100 metreküp hafriyat çıkarıldı. Bunun yüz bin metreküplük kısmı kötü hafriyat olarak adlandırılıyor. Bugüne kadar çıkarılan hafriyatların temiz olarak adlandırılan kısmı Marmara Denizi’nin ortasındaki Çınarcık Çukurluğu’na kontrollü olarak döküldü. Kirli hafriyat ise Tuzla’daki özel bir alana naklediliyor. Boğaz’ın dibinde 5 bin 300’e yakın noktada dip taramaları çerçevesinde zemin sağlamlaştırma ve temizlik çalışması yapılıyor. Bazı noktalarda beton enjekte edilerek tüplerin yerleştirileceği güzergahlar sağlamlaştırılıyor.

Anadolu ve Avrupa yakalarında toplam 12 kilometrelik yeraltı kazılarını yapacak TBM (tünel kazma) makinalarının 3 Ekim ve 27 Ekim’de testleri yapılacak. Dördü Japonya’da biri Kanada’da inşa edilecek makinalar yeraltına indikten sonra köstebek gibi dev tünellerin tamamını kazacak. Demiryolları, Limanlar ve Havameydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, testlerin ardından makinalar gemilerle Türkiye’ye getirilip kazı işlemlerine 2006’ya kalmadan başlanacak. Kadıköy’den Üsküdar’a uzanacak Ayrılıkçeşme TBM cihazlarının ilk kazı alanı olacak. Yenikapı’dan Sirkeci’ye iki, Kadıköy’den Üsküdar’a iki TBM çalışırken, biri de Yenikapı’da çalışacak. bonus veren siteler Kapalı kazma metodu ve zemin enjeksiyonu sisteminin uygulanacağı kazı çalışmaları ve teknolojisi Türkiye’de bu anlamda ilk kez denenecek.

Kazıların başlayacağı alanlarda yaklaşım tünelleri olarak adlandırılan dikine tünellerin ihalesi tamamlandı. İlkinin inşaatına önümüzdeki günlerde başlanıyor. Bitiş tarihi 2009 olarak öngörülen Marmaray’a asılan Ulaştırma Bakanlığı önümüzdeki günlerde projenin hızlı şekilde devam etmesi için yeni düzenlemeler yapacak. Bakanlık müsteşarlarından birinin sadece Marmaray Projesi’nden sorumlu müsteşar olarak İstanbul’da kazı ve inşaat çalışmalarında görevlendirilmesi bekleniyor. Daha önce Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ndeki başarılı çalışmalarının ardından Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine getirilen Barış Tozar’ın projede görevlendirileceği belirtiliyor.

Kaynak:Fatih Uğur-AKSİYON DERGİSİ

Editör: TE Bilişim