M. ALİ TALAT'TAN YAKOVU'YA YANIT

Belçika'daki toplantıda 'Maraş'ın önerildiği' yönündeki haberleri reddeden Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Betboo Yorgo Yakovu'ya tepki gösteren KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ''bu kadar da olmaz, şahitlerimiz var'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, bir kabulü sırasında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Talat, Rumların Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargoların kaldırılması karşılığında Maraş'ın kendilerine önerilmediği iddiasının hatırlatılması üzerine, ''(Önerdik) diyoruz, tanıklar var, herkesin önünde oldu" dedi. 
 
Talat, "AB Dönem Başkanı Lüksemburg'un Avrupa Delege Bakanı'nın başkanlık yaptığı toplantıda oldu. Buna rağmen bunun olmadığını söylüyorsa çok cesur demek ki" ifadelerini kullandı. 
 
Maraş önerisinden Türkiye'nin haberi olmadığına dair basında çıkan haberleri de değerlendiren KKTC Cumhurbaşkanı, ''doğru değil. Haberi olmaması söz konusu değil, gizli değildi çünkü'' dedi.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu ortadan kaldıracak adımların bütün ülkeler tarafından atılmasını istediklerini de söyledi.
 
İslam Konferansı Örgütü'nün (İKÖ) KKTC'ye verdiği desteği ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in 'KKTC'ye doğrudan uçuşlar başlatılacağı' yönündeki açıklamasını, 'çok iyi' bulduğunu belirten Talat, ''Kıbrıslı Türklerin izolasyonunu ortadan kaldıracak bu türden adımların bütün ülkeler tarafından atılmasını elbette ki istiyoruz. Tabi uygulamayı da görmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
 
"Rum Meclisi'nin kararı bizi bağlamaz"
 
Rum Meclisi'nin dün AB Anayasası'nı onaylamasını değerlendiren Talat, bu konuda AB ülkelerine ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'a birer mektup gönderdiğini hatırlattı.
 
Kıbrıs Rum Meclisi'nin bütün Kıbrıs adına karar alma yetkisi olmadığını vurgulayan Talat, "sadece bugünkü durumdan dolayı değil, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni kuran anlaşmalardan, Garanti ve İttifak anlaşmasından ve Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasından dolayı da, bütün Kıbrıs adına bir anayasa oylamasını, hele Rum Meclisi'nin yapması hiç hoş değil. Hem Genel Sekreter, hem AB üyesi ülkelere, bunun bizi bağlamadığını duyurduk'' ifadesini kullandı.
 
Talat, Kıbrıs Türk halkı olarak gerektiği zaman, kendi usullerine göre ayrı oylama yaparak AB Anayasası'nı kabul edip etmemeye karar vereceklerini, Rum meclisinin kararının hiçbir şekilde kendilerini bağlamadığını vurguladı.  
 
Türkiye dışında kendilerini en iyi anlayan ülkelerin başta ABD ve İngiltere olduğunu belirten Talat, ''dolayısıyla onların yardımlarını tabii ki istiyoruz'' dedi.
 
Yakovu'dan Maraş önerisine yalanlama
 
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Yorgo Yakovu dün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın, "ambargoların kalkması karşılığında Maraş'ı Rumlara önerdim" şeklindeki açıklamasına karşılık, ''bunu çok sert biçimde yalanlıyorum. Çok büyük yalandır'' demişti.
 
Böyle bir önerinin olmadığını ve Türk tarafının o görüşmelerde olumsuz davrandığını savunan Yakovu, Türk tarafının, mali ve doğrudan ticaret tüzüklerinin geçmesini önerdiğini belirtmişti.
 
Talat: "Maraş'ı önerdik"
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, 27 haziranda yaptığı açıklamada, Brüksel'deki görüşmeler sırasında Rumlara izolasyonların kaldırılması ve limanların açılması karşılığında Maraş'ı vermeyi önerdiklerini ancak Rumların bu öneriyi şiddetle reddettiğini açıklamıştı.
 
Aynı gün Fileleftheros gazetesine demeç veren KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ''sayın Papadopulos ile bir görüşme yapmak ya da bir kahve içmek için hazırım" demişti.
 
Talat, Kıbrıs Rum tarafı hazır olduğu anda kendilerinin de Kıbrıs sorununu çözüme ulaştırmaya hazır olduklarını, çözümün olmazsa olmaz olduğunu vurgulamıştı.

DenizHaber.Com


Editör: TE Bilişim