Burdur'un Bucak ilçesi yakınlarındaki Karacaören 2 barajında kafeslerde yetiştirilen alabalıklarda İnfeksiyöz Pankreatik Nekrozis (IPN) hastalığı görülmesi üzerine baraj karantinaya alındı.
 
Kafeslerdeki binlerce alabalığın ölümü üzerine, Bucak İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, kafeslerden ölü balık ve su numunesi alarak, İzmir Bornova Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsüne gönderdi. Bornova'daki enstitüde yapılan incelemeler sonucu numunelerde İnfeksiyöz Pankreatik Nekrozis (IPN) hastalığı şüphesi olduğu ortaya çıktı.

Bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri Karacaören 2 barajından tekrar ölü balık ve baraj suyundan numune alarak tahlil amacıyla aynı enstitüye gönderdiler. İkinci tahlillerde de aynı sonuç elde edildi. Numunelerde ''ihbarı zorunlu hastalıklardan'' olan IPN'nin tespit edilmesi üzerine Karacaören 2 barajında karantina uygulaması başlatıldı. Barajın karantinaya alınması nedeniyle hastalığın yayılmaması amacıyla ölen 11 bin yavru balık yakıldıktan sonra toprağa gömüldü. IPN hastalığının Karacaören 2 barajına il dışından getirilen yavru balıklarla bulaştığı sanılıyor. Üreticiler, il dışından yavru ve anaç balık getirmemeleri konusunda da uyarıldılar.

İlçe Tarım Müdürü Yılmaz Gökçay kısa adı IPN olan hastalığın sadece balıklarda görülen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

''IPN özellikle direnci az olan alabalıklarda hızla yayılarak, toplu ölümlere sebep olabilir. IPN hastalığı balıktan insana geçmez ve bulaşmaz ama dikkatli olunmasında fayda var. Karacaören 2 barajındaki kafes balıklarında görülen IPN hastalığının sazan ve levreklere bulaşma ihtimali çok azdır. Her türlü ihtimale karşı barajdan amatörce balık tutanlar da dikkatli olmalıdırlar. Hele ölü balıklar kesinlikle tüketilmemelidir.''

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim