İSKİ TERKOS GÖLÜNÜ KURTARDI

İstanbul’un en önemli su kaynaklarından birisi olan ve 1883 yılından itibaren günümüze kadar İstanbul’un içme suyunu karşılayan Terkos gölü bölgenin Karadeniz sahilinden kaçak kumcuların kontrolsüz kum çekmesi sebebiyle Karadenizle birleşme tehdidi altındaydı.
     
     Gölün Karadeniz’e en yakın olduğu bölge olan Karaburun – Ormanlı arasında kaçak kum alıcılarının uzun süreyle bölgeden kum çekmeleri sebebiyle 300 m olan koruyucu sahil şeridi yer yer 100 m’ye kadar düştü.
     
     İstanbul’un suyunun % 40’ını sağlayan Terkos Gölünü kurtarmak ve muhtemel bir felaketin önüne geçmek için kaçak kumcularla etkin bir mücadele yürütüldü. Sahil Güvenlik ekipleri ile birlikte yürütülen çalışmayla bölgeden kum alımı engellendi. Göl ile Karadeniz Nakitbahis arasındaki setin mukavemetini artırmak için Kıyı Tahkimatı inşaatı başlatıldı.
     
     Proje kapsamında göl ile denizin en yakın olduğu bölge olan Karaburun – Ormanlı arasında toplam 650 m uzunluğunda, ağırlıkları 2 ila 6 ton arasında değişen kaya bloklar ile tahkimat yapılıyor. Toplam 100 bin ton kaya bloğun kullanılacağı ve stabilize malzeme ile destekleneceği projenin tamamlanmasıyla Terkos gölünün Karadeniz’e karışması gibi olası bir tehlikenin önüne geçilmiş olacak.
     
     Terkos gölü tüm Türkiye’deki şebeke suyuna ismini vermiş ilk içme suyu kaynağı. Göl İstanbul su sistemi içinde Avrupa yakasının yaklaşık % 95’ini, tüm İstanbul’un su ihtiyacının ise yaklaşık % 40’ını karşılamakta olan en önemli su kaynaklarımızdan birisi.

Kaynak:İnternetHaber

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim