Kayıp Bulgar gemicilerin peşini bırakmayacağım

Duygu LELOĞLU / VATAN

Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu Eş Başkanı Monica Frassoni, geçen Şubat'ta Karadeniz'in İstanbul Boğazı girişinde batan Bulgar yük gemisi Hera'nın cesetleri bulunamayan 14 Bulgar mürettebatının peşini bırakmıyor. Yeşiller Grup toplantısı için İstanbul'da bulunan İtalyan milletvekili Frassoni kayıp denizcilerin kaderiyle ilgili net bilgi verilmesi için dün Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'e bir mektup verdi. Frassoni, Türk ve Bulgar hükümetlerinin yalanlamasına rağmen Bulgar basınının ısrarla üzerinde durduğu "Bu denizciler gemi batarken Türk askeri helikopterleri tarafından kaçırıldı. Amerika ve İtalya'da sorgulandıktan sonra gizlice Bulgaristan'a getirildiler. Şimdi de gizli bir yerde tutuluyorlar" iddiasıyla ilgili olarak VATAN'ın sorularını yanıtladı.

* Hera gemisi ile ilgili iddialara gerçekten inanıyor musunuz?
AP üyesi Helene Flautre ile birlikte, konuyu "bir soru" olarak gündeme getirme kararı aldık. Bir süre önce AB Komisyonu ve Konseyi'ne mektuplar yazdık. Hikayenin anlatılış biçiminde bazı boşluklar olduğunu düşünüyoruz ama bizim sorumuz, kaybolan 14 denizciye ne olduğu ile ilgili. Buna ilişkin kimse bilgi vermiyor. Son 7 ayda bu kişilerin yakınları sorularına hiçbir yanıt alamamışsa, ve sadece "Yakınlarınız öldü. Çünkü o gün hava kötüydü" yanıtını aldılarsa o zaman ortada bir sorun var demektir. Burada sorun hikayenin gerçek Betexper olup olmaması değil, ben bu insanların, kendi yetkililerinden cevap alabilmesinin sağlanmasını istiyorum.

* Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Gül'e bir mektup verdiniz...
Evet, AP milletvekili Cem Özdemir ile denizcilerin akıbetini soran mektup verdik. Çünkü, o sırada, Rus ve Türk denizaltılarının aktif olduğundan haberimiz vardı. Hera'nın, bir Türk denizaltısı tarafından batırtıp batırtmadığının yanıtını ben veremem. Türk yetkililer, "Bir şey bilmiyoruz" diyebilirler. Bu yanıta inanmak zor. Amacım suçlamak ya da komplo teorisi üretmek değil, sorularıma yanıt arıyorum o kadar.

* Bu hikayeye nasıl dahil oldunuz?
Bulgarlar'ın Yeşiller grubu, İtalyan Yeşilleri ile temasa geçip ilgilenmemizi istediler. Biraz okuyunca, mantıklı bir hikaye gibi geldi bize.

* Bulgarlar, Hera hakkında araştırma yapmak için İstanbul'da olduğunuzu iddia ediyor...
Alakası yok. Bulgar medyasının olayı yansıtma biçimi garip. Biri komplo teorisinden bahsediyor, diğeri beni Bulgarları yanıltmakla suçluyor. Ben onlara, "Bu sorular, bizi komünist zamanlarına götürüyor. Demek ki yeni bir şey yok ortada" yanıtını verdim. AB ailesine girmek istiyorsanız, bu tarz sorulara alışmanız lazım.

* Bulgarlar'ın, NATO'nun Karadeniz'de Ruslar'a karşı aktif olmasını istediği, bu nedenle Karadeniz'de en küçük bir olayı abartma eğilimi içinde oldukları da düşünülüyor. Sizin bu konudaki yorumunuz nedir?
Bu gayet normal. Baltık ülkelerinin ve Polonya'nın AB'ye girmesinin tek nedeni güvenlik kaygılarıdır. Yoksa Avrupa'nın birleşme rüyası ile bir ilgisi yok bunun. Bulgaristan'ın da güvenlik kaygıları taşıması gayet "meşru".

* Hera konusunu, AB'de gündeme getirmeye devam edecek misiniz?
AB Komisyonu başkanı Romano Prodi'den, yarın Bulgaristan'a yapacağı gezi sırasında, bunu Bulgar yetkililerine sormasını istedik. AB Konseyi'nden de gündeme getirmesini talep ettik. Bizim için asıl önemli olan Bulgar yetkililerin kendi vatandaşlarına bir açıklamada bulunmasıdır.

İstanbul Boğazı girişinde batan Bulgar gemisi Hera'da kaybolan 14 denizcinin akıbetinin ortaya çıkması için konuyu AB gündemine taşıyacaklarını belirten İtalyan Frassoni, Türk yetkililerden de açıklama beklediklerini söyledi ve ekledi: "Ortada ciddi bir sorun var."
Editör: TE Bilişim