DİKKAT! SUSUZ GÜNLER KAPIDA

Son yıllarda Marmara Bölgesi'nde yağışların mevsim normallerinin altında olması nedeniyle, İstanbul'u besleyen barajlarda su oranı son 8 yılın en düşük seviyesine geldi. Beklenen kar ve yağmur yağmazsa, İstanbul susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kalacak. İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur, bir yıl daha yağmur yağmaması halinde, kentin susuzlukla karşı karşıya kalacağını ifade ederek, "Geçen yıl bu dönemde yüzde 75 olan barajlardaki doluluk oranı, şu anda yüzde 43 civarında. Son 50 yılın yağış ortalaması 114 kilogram. Aralık 2004 ortalaması ise sadece 44 kilogram. Bu orankuraklığa işaret. Bu kuraklık böyle devam ederse, yazın bunun sıkıntısını çekeriz" ifadelerini kullandı.

UYDUDAN TAKİP
Çodur, "Geçen yıl ocak ayındaki yağış ortalaması 290 kilogram. Bu yıl bu oran 44 kilogram. Barajlardaki doluluk oranında ise son 8 yılın en kötü dönemini Tempobet yaşıyoruz. Bu böyle devam ederse oturup bir değerlendirme yapacağız" diye konuştu. Yağmur bulutlarını biri Amerikan, diğeri Alman olmak üzere 2 uydudan gece gündüz takip ettiğini de söyleyen Çodur, "Yağmur görünüyor, ancak görünen bulutlar son gün kayboluyor. Uydu verilerinin son 3 günde gerçekleşme oranı

yüzde yüz. Ancak bu sene hava son derece değişken. Büyük umutlarla yağmasını beklediğimiz yağmur, ne yazık ki yağmıyor. Şu günlerde yağış görünüyor. Ne kadar yağış olacağını ise merakla bekliyoruz" dedi. Geçen yıl ekim ayında barajlara 43 milyon metreküp su geldiğini ifade eden Çodur, sözlerine şöyle nokta koydu: "Bu sene ekim ayında bu rakam 30 milyon metreküp. Geçen yıl kasım ayında 75 milyon metreküp gelmiş, bu sene 25 milyon metreküp. Bunları üst üste konduğumuzda ise korkunç rakam ortaya çıkıyor."

Kaynak:SABAH

www.denizhaber.com

Editör: TE Bilişim