DENİZ ALTINDA 20 BİN ALTIN

Bartın'ın Amasra İlçesi açıklarında 1850'li yıllarda 20 bin altın, 10 bin gümüş sikke, 700 cariyeyle battığı iddia edilen Osmanlı gemisinin, denizin 40 metre derinliğinde yattığı tahmin ediliyor.

Osmanlı kaynaklarında geminin bulunduğu kaydedilen bölgede bugüne kadar herhangi bir resmi dalış yapılmadı. Kentteki dalgıçlar ise ekipman yetersizliği nedeniyle vurgun yemekten korktukları için dalamıyor.

Dalışlar başarısız

Amasra Müze Müdürü Ziyaeddin Taşçı, kaynaklarda, Osmanlı padişahına sunulmak üzere bölgeden toplanan 700 Gencobahis cariyenin yanı sıra altın ve gümüşlerle geminin battığının yazdığını, bugüne kadar kendi çabalarıyla gerçekleştirdikleri dalışlarda başarıya ulaşılamadığını söyledi. Tarihi ilçenin 3 bin yıllık yerleşime sahip olduğunu, Osmanlı gemisi dışında da su altında batığın bulunmadığını belirten Taşçı, 'Geminin su altındaki varlığı konusunda bilgiye sahip değiliz. Yaklaşık 10 yıl önce arkeologları ilçeye getirdik. Ancak, 20 metreden fazla derine inemediler. Dalış yapılması durumunda bahsedilen altın ve gümüş sikkelerin yanı sıra başka değerli eserleri de bulmak mümkün' dedi.

Kaynak: A.A

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim