CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in, "520 ton LPG'yi Irak'a teslim ediyor gibi gösterip, bunu yurtiçinde boşaltıp Irak'a su götüren 7 şirketin akaryakıt ihraç iznine olur verdiğini" savundu.

Anadol, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, gümrük müfettişlerinin, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına konuyla ilgili 7 dosya gönderdiğini söyledi.

Anadol, 23 ve 24 Mart 2006 tarihli soruşturma raporlarında, Kadoğlu İç ve Dış Tic.AŞ, Askar Petrol İnş.Otom.San.Tic.Ltd.Şti, Değer Uls.Tic.Ltd.Şti, Tefirom İnş.Enj.Tur.Taş.San.Tic.Ltd.Şti, Delta Petrol Ürn.Tic.AŞ, Kızıl Petrol Ürn. Dış.Tic.AŞ ve İstanbul Tetra Pet.Ürn.Nak.San.Tic.AŞ'nin, Irak Devlet Petrol Pazarlama Kurumu SOMO'ya ihraç etmek üzere İskenderun'dan aldıkları LPG'yi yasadışı olarak yurtta bırakıp, Irak'ta boşalttığı yükün su olduğunun tespit edildiğini bildirdi.

Raporlarda, Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun "teşekkül halinde kaçakçılık" ve TCK'nın "evrakta sahtekarlık" hükümleri uyarınca takibat talep edildiğini belirten Anadol, Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulan bu firmaların izinlerinin durdurulduğunu anımsattı.

"Dış Ticaret Müsteşarlığı çözüm önerilerini reddetti"

Anadol, eski Gümrük Müsteşar Vekili Cihat Ancın döneminde Dış Ticaret Müsteşarlığına, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi için bir dizi çözüm önerildiğini ancak müsteşarlığın bunları kabul etmediğini kaydetti.

Ancın'ın görevden alınarak, yerine Mehmet Şahin'in getirildiğini hatırlatan Anadol, şöyle konuştu:

"Gümrük Müsteşar Vekili Şahin başkanlığında Gümrük Müsteşarlığında 16 Haziran 2006'da yapılan toplantı sonucu, gümrük müfettişlerince düzenlenen soruşturma raporlarının Silopi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmiş olmasıyla birlikte, halen Gümrük Müsteşarlığına ulaşan bir mahkeme kararının bulunmaması ve hukukun genel prensibi karşısında sair mevzuatta da aykırı bir hüküm olmaması nedenleriyle söz konusu firmaların işlemlerine devam etmesine karar verilmiştir."

7 firmaya suçüstü

Anadol, Bakanlar Kurulu kararı ve Dış Ticaret Müsteşarlığının yazısıyla, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri, Dışişleri, Ulaştırma bakanlıkları, MİT ve Gümrük müsteşarlıkları ile EPDK'dan görüş istendiği, cevap geldiğinde konunun yeniden değerlendirileceğinin tutanağa geçtiğini söyledi.

Gümrük Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bülent Özkan'ın, bu kurum ve kuruluşların değerlendirmelerinden sonra düzenleme yapılması gerektiğini belirterek, bu tutanağa muhalefet şerhi koyduğunu kaydeden Anadol, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mehmet Şahin'in başkanlığında düzenlenen bu tutanak; görevden alınan Ancın döneminde müfettiş raporlarından hareketle yapılması istenen düzenlemenin gerekçelerini, haklarında teşekkül halinde kaçakçılıktan takibat istenen firmalar lehine ortadan kaldırılmıştır. 7 firma suçüstü yakalanmıştır.

Yasa dışı bu tutanak dayanak alınarak ve Daire Başkanı Özkan'ın muhalefet şerhi gizlenip mutabakat sağlandığı belirtilerek hazırlanan onaya, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen 21 Haziran 2006 tarihinde olur vererek, ikinci suçu işlemiştir."

Anadol, firmaların sahiplerini sordu

Anadol, İskenderun'dan aldıkları 520 ton LPG'yi yurt içinde boşaltıp, Irak'a su götürdükleri SOMO tarafından bildirilen, teşekkül halinde kaçakçılık ve evrakta sahtekarlık suçlarını işlediği belirlenen bu firmalara, ilgili kuruluşlara gönderilen yazıların yanıtı beklenmeden yeniden akaryakıt ihraç izninin nasıl verildiğini sordu.

Tüzmen'in imzaladığı onayda, Özkan'ın muhalefet şerhine neden yer verilmediğini, bu firmalarla ilgili devam eden inceleme olup olmadığını öğrenmek isteyen Anadol, "Bu firmaların sahipleri ve ortakları kimlerdir?" sorusunu yöneltti.

"Bakan, dokunulmazlığın arkasına gizleniyor"

Anadol, daha önceki iddialarına, Tüzmen'in "safsata" ile yanıt verdiğini, dokunulmazlığının arkasına gizlendiğini öne sürdü.

Kemal Anadol, "Müsteşarın, kendi bakanlığının müfettişleri tarafından kaçakçılığa yardımla suçlanıyor ve soruşturma izni vermiyorsun. AKP, adaletten kaçanların partisi oluyor. Bu dosyalar için Sayın Bakan yargı yolunu açsın, bu kişiler, kendisi ve ezbere konuşuyorsam benim hakkında da açsın. Siyaset, adaletin önünü tıkamamalıdır" dedi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim