Arizona Üniversitesi Dünya Araştırma Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Jonathan Overpeck ve Amerika Ulusal Atmosferik Araştırmalar Dairesi yetkilisi Dr. Bette Otto Bleisner bugün yaptığı ortak açıklama ile dünyayı bir kez daha uyardı.

Bilgisayarlı simulatorlar yardımıyla 129 bin yıl önce meydana gelen buzul erimeleri ve deniz seviyesinde meydana gelen yaklaşık 6 metrelik yükselişin en geç 70 yıl içinde tekrarlanacağını tespit eden ve bunun tam  bir felakete yol açacağını belirten, Overpeck ve Bleisner dünya liderlerini göreve çağırdı.

Rapordan çarpıcı notlar; Hava sıcaklığında meydana gelecek ortalama 3-5 C yükseliş zaten eriyen Antartica ve Grönland buzullarının erime hızını arttıracak ve bunu engelleyecek teknoloji dünyada şu an yok.

Deniz seviyesinde meydana gelecek 1 metrelik yükseliş bile Londra, Liverpool, Bristol, New York, Los Angeles gibi dünya ticaretinin merkezlerini kullanılmaz hale sokacak, 6 metrelik yükseliş ise dünya haritasını değiştirecek ve birçok ülke yeni haritada yer almayacak yada Golf Stream sıcak su akıntısının kesilmesinden dolayı buzlarla kaplanacak.

129.000 yıl önce meydan gelen sıcaklık artışı o günkü doğal koşullarda meydana geldi ancak bugünkü sıcaklık yükselişinin nedeni sanayi çağının yarattığı kirlilik ve buna bağlı olarak atmosfere yükselen karbondioksit gazının önlenememesi.

Atmosferdeki Karbondioksit seviyesi şu an ortalama bir milyonda 380 partikül seviyesinde ancak bu seviyenin şu anki artış hızıyla yaklaşık kırk yıl sonra bir milyonda 550 partiküle çıkması bekleniyor.Eğer bu miktar düşürülemezse yaklaşan tehlikenin önlenmesi olasılık dahilinde değil

Cambrige Üniversitesi Antarktika araştırmacısı Prof. Dr. David Vaughen yapılan röportajda tehlikeyi vurguladı ve Antarktika’daki erimenin önlenebilmesi için acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Otoriteler konunun yıllardır görmezden gelindiğini ve bir gün alınacak tedbirlerinde fayda etmeyeceğini belirterek insanlık bir kez daha kendi sonunu hazırlıyor yorumunda bulunuyorlar.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim