Alman Der Tagesspiegel gazetesi, iki İsrail savaş uçağının, Lübnan sahili açığında barış gücü bünyesinde görev yapan bir Alman savaş gemisinin üzerinde havaya ateş ettiklerini yazdı.

Haberde, Savunma Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin, iki F-16 savaş uçağının geminin üzerinde iki kez ateş ettiklerini ve geminin yakınında ısıyı takip eden füzeleri çeken fişekler attıklarını söylediği bildirildi.

Pazartesi günü meydana gelen olayın Çarşamba günü parlamentoya bildirildiği belirtilen haberde, Savunma Bakanlığı’ndan adının açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin, iki F-16 savaş uçağının geminin üzerinde alçak uçuş yaptıklarını, iki kez ateş ettiklerini ve geminin yakınında ısıyı takip eden füzesavar fişekler attıklarını söylediği bildirildi. Almanya Savunma Bakanlığı olayı doğrularken, konuyla ilgili araştırmanın yapıldığı açıklandı. İsrail ordu sözcüsü ise haberi yalanlayarak, "Böyle bir olay olmadı" açıklamasında bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, iki İsrail savaş uçağının, Lübnan sahili açığında barış gücü bünyesinde görev yapan bir Alman savaş gemisinin üzerinde havaya ateş ettikleri haberini yalanladı.

Peretz'in sözcüsü, Savunma Bakanının, Almanya Savunma Bakanı Franz Josep Jung ile telefonda görüştüğünü ve hiçbir İsrail uçağının Alman gemisine ateş açmadığını, İsrail'in Alman güçlerine saldırma niyeti olmadığını söylediğini belirtti.

Görüşmede Peretz'in ''İsrail ordusuyla Alman deniz kuvvetleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek amacıyla Jung ile İsrail'de görüşme teklifinde bulunduğu da kaydedildi.

Ancak Alman Savunma bakanlığı yetkilileri olayı doğruladı. Almanya BM Barış Gücü’ne sekiz gemi ve bin askerle katılmıştı. Alman Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 6 İsrail jeti Alman savaş gemisinin üzerinde alçaktan uçuş yapmışlar, hedef gözetmeksizin iki füze fırlatmışlar ve kızılötesi ısı fişekleri fırlatarak olası karşı füze saldırılarını önlemek için hedef şaşırtma manevrası yapmışladı.

ÜÇ TÜRK GEMİSİ BÖLGEDE

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin üç gemisi Lübnan'da görev yapıyor. Gabya sınıfı firkateynlerden TCG Gaziantep'te (F-490) 19 subay, 203 astsubay ile er ve erbaş görev yapıyor. 135.6 metre uzunluğunda 13.7 metre enindeki firkateynin draftı da 8.5 metre. Firkateynin ağırlığı tam yüklüyken 4100 tona ulaşıyor. Firkateynde bir adet Sea Hawk tipi helikopter bulunuyor.

Burak sınıfı Bafra ve Beykoz korvetlerinde ise 10'ar subay, 82'şer astsubay ve er görev yapıyor. İskenderun personel nakliye gemisinde 11 subay, 39 astsubay ve 36 er, Ertuğrul sınıfı tank çıkarma gemisi TCG Serdar'da ise 14 subay ve 149 astsubay ile er görev alıyor.

TÜRK GEMİSİNE DE ATEŞ AÇILMIŞTI

İsrail gemileri 24 Temmuz'da bir Türk feribotuna ateş açmıştı. İzmit Belediyesi'nin Akçakoca Deniz Otobüsü, Beyrut’tan Magosa’ya seferini yaparken taciz ateşi açılarak durdurulmuş ve sabaha kadar bekletilmişti.

4 BM GÖREVLİSİNİ ÖLDÜRMÜŞTÜ

İsrail uçakları 25 Temmuz'da da Lübnan'ın Hiam kasabasındaki BM gözlem noktasına ateş açmıştı. BM'nin Lübnan'deki Geçici Barış Gücü'nde görev yapan (UNIFIL) Avusturya, Kanada, Çin ve Finlandiya vatandaşı 4 BM görevlisi öldü.

LÜBNAN ÜZERİNDE UÇUŞA DEVAM

İsrail de uluslararası güce rağmen Lübnan üzerindeki uçuşlarını sürdürüyor. Savunma Bakanı Amir Peretz, İsrail Parlamentosu’nda dün yaptığı konuşmada uluslararası tepkilere rağmen Suriye’den Lübnan’a silah sevkiyatı konusunda bilgi toplamak için uçuşlara devam edeceklerini bildirdi. Peretz, “bu bizim hakkımız, Suriye-Lübnan sınırındaki silah akışını durdurmamız gerikiyor” dedi. Lübnan’daki BM birliklerinin Komutanı General Pellegrini, İsrail uçaklarının son günlerde Lübnan üzerinde gittikçe artan uçuşlarından şikayet etmişti.

DenizHaber.Com
Editör: TE Bilişim