Kutuplardaki buzul hareketini takip eden ACIA adlı uluslararası kuruluş tarafından 250 kadar bilim adamına dört yıl süren bir çalışma yaptırıldı.

Kuzey Kutbu için şimdiye kadar yapılan en kapsamlı araştırmaya göre, geçtiğimiz 30 yılda buz örtüsü yüzde 15-20 oranında eridi ve erime giderek artıyor.

Kutuptaki ısınma, yerli halka, doğal hayata ve ekonomik faaliyetlere zarar verecek. Ancak kısa vadeli de olsa bazı küçük yararlar da sağlanacak. Petrol ve gaz depolarına ulaşım kolaylaşacak, ve Kuzey Kutbu’dan geçen deniz seferleri yapılabilecek.

Hazırlanan rapor, aralarında ABD de olan ve kutbu çevreleyen sekiz ülkeye sunuldu. Raporda şu cümleler yer alıyor: ‘Kuzey Kutbu yerküredeki en hızlı ve en şiddetli iklim değişikliğini yaşıyor. Önümüzdeki 100 yıl boyunca iklimdeki değişimin hızlanması bekleniyor. Bir bölümü çoktan başlayan fiziksel, ekolojik, Jestbahis sosyal ve ekonomik değişiklikler meydana gelebilir.’

Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı(WWF) ise bütün gaz emisyonunun yüzde 30’unu yayan sekiz ülkeyi suçlarken, ‘Yapılan araştırmaya sponsorluk yaparak destek verdiler. Ancak sera gazlarını azaltmak için pek bir çaba göstermediler’ denildi. WWF’nin yöneticilerinden Jennifer Morgan ‘Büyük erime başladı. Kutuptaki buz tabakasının erimesi ile yerküredeki yaşam, tahmin edilenden daha fazla değişecek. Deniz seviyesinin yükselmesi Londra gibi büyük şehirleri tehdit edebilecek’ dedi. Sera gazları ile mücadele için Birleşmiş Milletler’in 2001’de hazırladığı Kyoto protokolü bulunuyor. Rusya geçtiğimiz haftalarda bu protokolü kabul ederken, kutba komşu ülkelerden protokolü kabul etmeyen tek ülke olarak ABD kaldı. ABD Başkanı George W. Bush, sisteme adaptasyonun masraflı olacağı gerekçesiyle protokolü reddediyor.

Kaynak:Hürriyet 

Editör: TE Bilişim