Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) 31 Ağustos'ta 28 akaryakıt dağıtım şirketine kestiği toplam 1 milyar 666 milyon 835 bin 180 YTL'lik cezanın ödeme süresi dolduğu halde, cezalar ödenmedi. Starpet ve MMG hariç 26 şirketle ilgili olarak EPDK hazırladığı ceza dosyalarını Maliye Bakanlığı'na devretti. Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü'nün kanun gereği tandığı bir haftalık sürenin dolmasına rağmen para cezalarının ödenmemesi, “Cezalardan kurtulmak için bir af girişimi mi var” sorusunu gündeme taşıdı. Eş zamanlı olarak bazı gazetelerde sıradan haberlerle “irtica kampanyaları” başlatılması da dikkat çekti. Sözkonusu cezaları ödeme süreleri dolmasına rağmen ödemeyen firmalar hakkında haciz işlemi başlatılması gerekiyor.

28 ŞİRKETE CEZA

Piyasada faaliyet gösteren toplam 34 dağıtım şirketi hakkında incelemeler yapıldı. Çalışmalar sonucunda lisanssız bayilere akaryakıt ikmali yaptığı tespit edilen 28 firma ceza aldı. Dağıtım şirketleri hakkında düzenlenen dosyalar üzerinde yapılan çalışmalar geçtiğimiz aylarda tamamlanmış, çalışma sonrası ilk üst kurul toplantısında dosyaları masaya yatıran EPDK, 28 şirkete toplam 1,6 milyar YTL para cezası ödemesine karar vermişti.

POAŞ'A 600 MİLYON YTL

Hakkında işlem yapılan 28 akaryakıt dağıt şirketi arasında en büyük para cezasını Doğan Grubu'nun İş Bankası ile kurduğu konsorsiyum ile satın aldığı Petrol Ofisi şirketine kesildi. İstanbul'da yapılan F1 Formula yarışının ana sponsor firmalığını da üstlenen Petrol Ofisi'ne 600 milyon YTL para cezası veren EPDK, tahsilatı da "defaten" yani bir defada yapması bekleniyordu. Ancak POAŞ, cezayı hâlâ ödemedi. Koç Holding'in iştirakleri arasında yer alan OPET'e de EPDK 200 milyon YTL para cezası kesti. OPET de bu cezayı defaten ödeyecekti. Sektörün en büyük firmaları arasında yer alan İngiltere kökenli BP'ye de 70 milyon YTL para cezası kesilmişti.

2100 BAYİYE MÜHÜR

Lisanssız akaryakıt satan bayilerle ilgili çalışma başlatan EPDK, 2 bin 100 bayiyi mühürlemişti. EPDK, denetleme ve soruşturmasına dağıtım şirketlerini de dahil etmişti. Türkiye'de faaliyet gösteren 34 dağıtım şirketinden 30'unda soruşturmasını geçtiğimiz Şubat ayı sonunda tamamlayan EPDK, savunmaları da aldıktan mühürlenen bayilerden 260'ına akaryakıt veren dağıtım şirketlerinin dosyaları üzerindeki çalışmaları da tamamlamıştı.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim