Sevgili denizhaber okurları,Bu yazımı Türk denizciliğine büyük katkıları olmuş, değerli insan ve bilim adamı, çok sevdiğim ve saydığım Prof. Dr. Necmettin Akten Hocam’a ithaf etmek istiyorum. Necmettin Hocam ile ilk kez hocamın başkanlık yaptığı, benim de

Sevgili denizhaber okurları,

Bu yazımı Türk denizciliğine büyük katkıları olmuş, değerli insan ve bilim adamı, çok sevdiğim ve saydığım Prof. Dr. Necmettin Akten Hocam’a ithaf etmek istiyorum.

Necmettin Hocam ile ilk kez hocamın başkanlık yaptığı, benim de görev aldığım Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı Deniz Yolu Ulaştırması Alt Komisyon çalışmalarında karşılaşmıştık. O günün, hocamı tanımaktan dolayı hayatımın en şanslı günlerinden biri olduğunu düşünüyorum. Necmettin hocamın gerek doktora tez danışmanım olarak ve gerekse hocam olarak denizcilik alanındaki çalışmalarımda katkıları büyüktür.

Denizcilik camiasında olup da Prof. Dr. Necmettin Akten’i tanımayan pek yoktur sanırım. Gene de hocamın özgeçmişi hakkında kısaca bilgi vermek isterim.

Türkiye’nin tek kaptan profesörü olan Prof. Dr. Necmettin Akten Yüksek Denizcilik Okulu’nun Güverte Bölümünü bitirdi. Türk ve yabancı bayraklı ticaret gemilerinde zabitlik, 2. kaptanlık ve kaptanlık yaptı. Ulaştırma Bakanlığı hesabına İngiltere’de University of Wales, Institute of Science and Technology’de navigasyon ihtisası yaptı. Yüksek Denizcilik Okulu’nda 1969–1982 yılları arasında öğretim elemanı olarak göreve yaptı. Yüksek Denizcilik Okulu’ndaki görevi sırasında 1973–74 öğretim döneminde Norveç Hükümetinin bursunu kazanarak Det Norske Shippingakademi’de deniz işletmeciliği ihtisası yaptı. 1975 Yılında aynı yüksekokulun Ulaştırma-İşletme Bölümü’nü kurdu ve ilk bölüm başkanlığı görevini yürüttü. 1979–82 Döneminde de Güverte Bölüm Başkanlığı görevini yürüttü. Ayrıca, 1987–1991 döneminde İ.Ü İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü bünyesinde açılan Deniz İşletmeciliği programında öğretim elemanı olarak görev aldı.

İstanbul üniversitesi (İÜ) İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği bilim dalında yüksek lisans öğrenimini ve İ.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Anabilim dalında doktora öğrenimini tamamladı. Doçentliğini Gemi Yönetim Mühendisliği Anabilim Dalında almış olup 13.02.2006 tarihinde profesörlüğe atandı.

Prof. Dr. Necmettin Akten, 3–7. Dönem Beşyıllık Kalkınma Planları’nda (1999–2000) Deniz Ulaştırması ve Limanlar alt komisyonlarında üyelik, raportörlük ve komisyon başkan vekillikleri yaptı. VIII. Beşyıllık Kalkınma Planı’nda Deniz Ulaştırması Özel İhtisas Komisyonu Başkanlığı görevinde bulundu. 1998 Yılında yapılan 9.Ulaştırma Şurası’nda Deniz Ulaştırması Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürüttü.  IX. Beşyıllık Kalkınma Planı çalışmalarında da görevlendirilmiştir.

IMO ve UNCTAD gibi Birleşmiş Milletler örgütlerinde “Multimodal Transport Convention - Çoklu Taşımacılık Sözleşmesi”,”INMARSAT - Denizde Uyduyla Haberleşme Örgütü”, “Maritime Fraud and Piracy - Denizde Sahtecilik ve Korsanlık” konulu diplomatik konferanslarda ve IMO Genel Kurulu’nda Türkiye delegesi ve delegasyon sözcüsü olarak görevlendirildi.

Ayrıca, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından hazırlanan Gemiadamları Yönetmeliği hazırlama kuruluna başkanlık etti. Dünya Bankası ile yürütülen Türkiye Limanlarının Modernizasyonu projesinde Türkiye eşbaşkanı olarak görev yaptı.

Piri Reis konusundaki çalışmalarından ötürü Eylül 1972’de İngiltere Kraliyet Navigasyon Enstitüsü (Royal Institute of Navigation) üyeliğine seçilmiş olup, halen söz konusu Enstitü’nün üyesidir. Ayrıca bu Enstitünün Türkiye kurucu Branş Başkanı olarak görev yapmıştır.

1992–94 yılları arasında Türk Uzakyol Gemi Kaptanları Derneğinde başkanlık yaptı. 1984–1987 yılları arasında İstanbul Deniz Otobüsleri projesinde (uygun gemi tipinin belirlenmesi, gemilerin ve kapasitelerinin seçimi ve İDO’nun kurulması dâhil)  Albatros A.Ş genel müdürü sıfatıyla etkin görev aldı.

Uzakyol Kaptanı yeterliğine de sahip olan Prof.Dr. Necmettin Akten Ağustos 1993’de Ukrayna Ulaştırma Bakanlığı’nın talebi üzerine Fedor Şalyapin adlı Ukrayna bayraklı transatlantikte seyirde iken Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Latvia limanlarının 32 liman işletme yöneticisine liman işletmeciliği semineri vermiştir.

Prof.Dr Necmettin Akten İ.Ü Mühendislik Fakültesi bünyesinde 09.08.1995 tarihinde öğretim görevlisi olarak göreve başladı. 08.11.2002 -25.07.2005 Döneminde İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nde Deniz İşletmeciliği Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1995-2009 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünde öğretim üyeliği görevini ve Ocak 2006-Ocak 2009 döneminde bölüm başkanlığı sürdürmüştür. İ.Ü Mühendislik Fakültesi elemanı olarak görevde bulunduğu sırada Kocaeli Üniversitesi, İTÜ Denizcilik Fakültesi ve Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde de dersler vermiştir. 30 Yılı aşkın süredir yargı nezdinde bilirkişilik, ticari ihtilaflarda hakemlik ve dispeçörlük yapmaktadır. Prof.Dr Necmettin Akten evli ve iki çocukludur. İngilizce ve orta derecede Norveççe bilmektedir.

İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Başkan Yrd. Doç. Dr. Birsen Koldemir hocalarının başkanlığında geleceğin başarılı denizcileri Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Fakültesi’nin pırıl pırıl öğrencileri 28 Ocak 2009 Çarşamba günü Necmettin hocama, hocalarına  sürpriz bir veda partisi düzenlediler.

Sayın Selçuk Onur’un lojiport’daki köşesinde yazdığı gibi Allah, herkese böylesine sevilmeyi nasip etsin. Sayın Hocamın bu kadar çok sevilmesinde çok iyi bir bilgi birikimi, donanımı ve vizyonu yanında dürüst bir kişiliğe sahip olması, her zaman doğrunun ve doğruların yanında olması ile sektördeki sorunları yüreklilikle dile getirmesinin büyük rolü olduğunu düşünüyorum.

Denizciliğe gönül vermiş, Türk Denizciliğine çok değerli katkıları olan Necmettin Hocam sektöre katkılarını arttırarak bayrağı taşımaya devam edecektir. Necmettin Hocamla birlikte biz yetiştirdiği öğrencileri de ülkemizin denizcilik sektörünün gelişmesi konusunda bayrağı taşımaya devam edeceğiz.

Sevgiyle kalın