Geçen yıl zarar eden konteyner operatörleri, açığı yeni zamlarla kapatmaya çalışıyor. 1 Mayıs’ta uygulanmaya başlanan yeni zamlarla birlikte Asya-Avrupa hattında konteyner taşıma ücretleri bir haftada yüzde 19 arttı.
 
Dünya Konteyner Endeksi’ne (WCI) göre, konteyner operatörlerinin Asya-Avrupa hattındaki konteyner navlunlarına artarda yaptığı zamlarla birlikte konteyner taşıma ücretleri bir ayda yüzde 28 arttı. Araştırma şirketi Drewry ve The Cleartrade Exchange’in birlikte kurduğu World Container Endex, Şangay ile Rotterdam hattında, yılbaşında 1500 doların altında olan 40 feetlik (12 metre) konteyner taşıma ücretleri 3 bin 400 dolar seviyesine çıktığını gösteriyor. Yeni zamlarla konteyner başına 754 dolarlık bir artış gözlendi.
 
İki kıta arasında hat işleten büyük konteyner operatörleri 1 Nisan’da yaptıkları zammın ardından Mayıs’ta da yeni zamlar yaptı. 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere 20 feetlik konteyner başına 400, 40 feetlik konteyner başına ise 800 dolar genel değer artışı yapıldığı açıklandı. Yeni zamlarla geçen hafta konteyner taşıma ücretleri yüzde 19 arttı.
 WCI, Şangay Roterdam hattında Nisan sonunda 3.249 dolar olan 40 feetlik konteryner taşıma ücretinin 3.878 dolar olduğunu rapor etti.
 
Konteyner ticaret filosunda en büyük 22 şirketin 2011 yılı finansal raporlarını değerlendiren Alphaliner araştırma şirketi, operatörlerin 2011’deki toplam zararının 6 milyar dolar civarında olduğunu açıklamıştı.
Editör: TE Bilişim