Enerji Bakanı Albayrak, doğalgazda arz güvenliğini sağlayacak önemli bir projenin müjdesini verdi. Albayrak, yüzer LNG terminalinin (FSRU gemileri) yılbaşında devreye alınacağını açıkladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için düğmeye bastı. Bakan Berat Albayrak, yılsonunda yüzer LNG terminali diye de adlandırılan FSRU (floating storage and regasification) gemilerinin devreye alınacağını açıkladı. Edinilen bilgilere göre, ilk FSRU Ege Denizi'nde duracak. Bu gemiler sayesinde, özellikle kış aylarında mevcut kaynakların herhangi birinde kesinti olması durumunda enerji arzında sorun yaşanmayacak. Yıllık 1 milyar metreküp kapasiteye sahip gemilerin doğalgaz arz güvenliği için destek oluşturabileceği öngörülüyor.

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi'ndeki Uluslararası Enerji Ajansı'nınTürkiye Raporu Lansmanı'nda konuşan Bakan Berat Albayrak, Türkiye'nin özellikle doğalgaz konusunda önemli yatırımlara imza attığını hatırlatarak, "Doğalgaz depolamanın yanı sıra, yüzer LNG terminali diye de adlandırılan FSRU gemileri ve bölgesel yeni çeşitlendirilmiş boru hattı yatırımlarının, Türkiye'nin gaz piyasasının arz yönünü daha da iyileştirme yönünde yılbaşından itibaren çok önemli adımlar atmak için düğmeye bastık" diye konuştu.

ÇEVREDEN TAVİZ YOK

Hedeflerinin 2019-2020 sürecinde doğalgaz konusunda altyapı iyileştirilmesinin yapılması olduğunu dile getiren Albayrak, şöyle konuştu: "Enerji noktasında Çin'den sonra en hızlı büyüyen ikinci ülkeyseniz, çok daha iyi ve verimlisini yapmak zorundasınız." Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin önemli olduğunu belirten Albayrak, "Yeraltı ve maden zenginliklerimizi enerji sektörüne verimli şekilde kazandırmak yönünde adımlar atılacak. Çevresellikten taviz veremeyiz ama kimse Türkiye'den yerli kaynaklarını bir kenara koymasını beklemesin" dedi. Albayrak, Türkiye'nin halihazırda kişi başına karbon emisyonu üretimi noktasında çok aşağılarda olduğunu da anlattı.

DENİZİN ÜZERİNDE LNG TESİSİ

BOTAŞ'ın özel sektörle birlikte başlatacağı yüzer LNG terminalleri bir LNG tesisinin gemi üzerinde kurulmuş hali olacak. Yani kıyıya demirleyecek bu gemiye LNG tankeri yanaşacak. Bu gemi, karadaki tesis gibi LNG'yi gazlaştırıp borulara verecek. Böylece hem LNG'yi depolayıp hem de gaz haline getirecek. BOTAŞ, 2000 yılında İzmit Körfezi'nde kurularak iki yıl faaliyette kalması planlanan "Yüzer LNG Deniz Terminali" için teklif istemiş, fakat ilgilenen çıkmamıştı. 16 yıl sonra yeniden FSRU kurulumu için yerli ve yabancı yatırımcılarla görüşmeye başlamıştı. EPDK da yılın ilk çeyreğinde yüzer LNG terminallerine vize vermişti..

(SABAH)
Editör: TE Bilişim