Yunan Filosu, Türk Bayraklı Filo Kadar "Eridi"

Yunanlı armatörlerin kontrol ettiği filoda önceki yıla oranla adet olarak 165 gemi, kapasite olarak 5,4 milyon DWT azalma meydana geldi. Bu miktar neredeyse Türk Bayraklı filonun toplamına eşdeğer.

Geçtiğimiz yıl zirveye çıkan  finansal kriz ve gemi piyasalarındaki çöküş Yunanlı armatörler tarafından kontrol edilen gemi filosunu da eritti. Lloyd’s List gazetesinde yer alan Nigel Lowry imzalı habere göre, Yunan armatörlerce kontrol edilen gemi filosu geçtiğimiz yıl sayı olarak %4, kapasite olarak ise %2 geriledi.

Bu rakamlar, Lloyds’ Register-Fairplay tarafından Yunan Denizcilik İşbirliği Komitesi için bu ay başı hazırlanan raprdan alındı. Araştırmaya göre Yunanlı armatörlerin elinde 258 milyon DWT kapasiteye sahip 3996 adet gemi bulunuyor.

Bu, bir önceki yıla oranla adet olarak 165 gemi, kapasite olarak 5,4 milyon DWT azalma anlamına geliyor.

“Bu önemli bir azalma, ama geçtiğimiz yıl meydana gelen sarsıntı dikkate alındığında, başlarda korkulduğu kadar büyük değil” Komitenin görüşü böyle.

Yunan filosundaki bu erime, 2001-2002 yıllarında başlayan yükselişten bu yana filoda meydana gelen ilk azalma olarak dikkat çekici. 2001-2002 yılları karşılaştırmasında da Yunanlı armatörlerin kontrol ettiği filoda 138 gemilik bir azalma meydana gelmişti; bu o zaman filonun %2’si anlamına geliyordu.

Bu araştırmaların yapılmaya başlandığı 1988 yılından bu yana, yıllık dönemsel karşılaştırmada Yunan filosunda 4. Kez azalma görülmüş oldu.

Kateori bazında en büyük erime ise dökme yük gemilerinde görüldü. Yunanlı armatörler 1 yıllık dönemde 80 adet dökme yük gemisini elden çıkarmış oldu.  DWT olarak ise bu sayı 4,6 Milyon DWT’a karşılık geldi.

Kuru yük gemileri ve konteyner gemilerinde de azalma görülürken, Yunanlı armatörlere ait tankerlerde ise tam tersine artış görüldü. Tanker sayısı 8 adet/1,3 Milyon DWT arttı.

Tankerler içerisinde kimyasal ve ürün tankerleri ise azaldı, bu azalma daha çok küçük boylarda görüldü ve 38 adet olarak tespit edildi.

Raporda, Yunanlı armatörlere ait dökme yük gemilerinin azalmasına bakarken Dünya dökme yük filosunda aynı dönemde ortaya çıkan 800 adetlik azalmanın göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

Editör: TE Bilişim