Yeni Zelanda MLC, 2006 Sözleşmesi’ni İmzaladı

 Yeni Zelanda 9 Mart 2016 tarihinde Denizcilik Çalışma Sözleşmesi (MLC, 2006 – Maritime Labour Convention)'ni imzalayan 71. ülke oldu.

Yeni Zelanda'nın Dünya Ticaret Örgütü Temsilcisi Vangelis Vitalis ülkesi adına Sözleşme'yi imzalarken şu açıklamada bulundu: "MLC, ILO Sözleşmeleri arasında Yeni Zelanda'nın son on yıldır imzaladığı ilk anlaşma ve bizim için özel bir anlam taşıyor. Ekonomik faaliyetlerini deniz ticaretine dayandıran küçük bir ada ülkesi olarak Yeni Zelanda, denizciliğin verimli bir şekilde sürdürülmesinin önemini kabul ettiği kadar denizcilerin güvenliğini ve sağlığını da aynı derecede önemsemektedir. Bu açıdan, dünya çapında kabul edilen bu kapsamlı Sözleşme'nin uygulanmasına katkıda bulunduğumuz için mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, çok sayıda benzer sözleşmeyi çağımızın gereklerine göre düzenleyip tek bir belge altında bir araya getiren ILO'ya da bu yaklaşımından ötürü teşekkür ederiz."

Yeni Zelanda'nın taraf ülkeler arasına katılmasını MLC Sözleşmesi kapsamında Asya-PasiÒk Bölgesi için önemli bir gelişme olarak değerlendiren ILO Genel Sekreteri  Guy Ryder, "…Yeni Zelanda artık limanlarına yanaşan gemileri Sözleşme hükümlerine göre denetleme yetkisine sahip olacağından, denizcilik faaliyetlerini daha yüksek standartlarla yürütebilecek ve sularından transit geçiş yapan denizcilerin daha korunaklı koşullarda çalışmasını sağlayabilecektir,"
dedi.

MLC, 2006 Sözleşmesi'nin geçmişi aşağıdaki gibi özetlenebilir:

- 20 Ağustos 2013'te 30 ülkenin imzasıyla yürürlüğe girmiştir.

-3 sene içerisinde Sözleşmeyi imzalayan üye sayısı iki katın üzerinde artış göstermiş ve Yeni Zelanda Sözleşme'ye taraf 71. ülke olmuştur.

-Sözleşme, Yeni Zelanda için 9 Mart 2017'de yürürlüğe girecektir.

Kaynak: İMEAK DTO
Editör: TE Bilişim