UN RO-RO çoğunluk hisselerini ABD'li KKR'ye satacak
 
Yaklaşık iki yıldır satış görüşmeleri yapılan UN RO -RO İşletmeleri AŞ 'nin çoğunluk hisselerinin ABD merkezli Kohlberg Kravis Roberts &Co . L.P'ye (KKR ) satışı için münhasırlık anlaşması imzalandı. Hisse satış sözleşmesinin eylül ayı sonuna kadar imzalanması bekleniyor. Şirketin satış bedeliyle ilgili bir açıklama yapılmazken, daha önce UN RO -RO 'nun satış bedelinin 600-700 milyon euro civarında olacağına yönelik rakamlar teleffuz edilmişti.

KKR bugüne kadar 318 milyar dolarlık, 150'den fazla şirket alımına imza atan bir şirket. Merkezi New York 'ta olan şirket Londra , Paris , Tokyo ve Hong Kong 'ta faaliyet gösteriyor. Uzun vadeli şirket alımları gerçekleştiren şirket genelde emeklilik fonları, finans kuruluşları, sigorta şirketleri ve vakıf üniversitelerine ilgi gösteriyor. Şirket UN RO -RO ile ilk kez taşıma alanına da girmiş olacak.

600 milyon dolarlık yatırım yaptı

1993 yılında faaliyete başlayan UN RO -RO ise bugüne kadar toplam 600 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Beş ayrı şirketten oluşan RO -RO İşletmeleri 'nde toplam 177 kişi ve kuruluşun ortaklığı söz konusu. Şirketlerin ortakları ise Türkiye 'nin geneline dağılmış olan uluslararası taşımacılardan oluşuyor. Ortaklar aynı zamanda şirketlerin müşterisi konumunda. Grubun değişik kapasitelerde toplam 11 gemisi bulunuyor.

Başlangıçta UND RO -RO İşletmeleri AŞ ve UND Denizcilik AŞ , adıyla iki ayrı şirket olarak kurulan RO -RO İşletmeleri , daha sonra UND Deniz Taşımacılığı AŞ ile üçüncü, UN Gemicilik Sanayi ve Ticaret AŞ ile de dördüncü şirketine kavuştu. Beşinci şirket olarak UN Deniz İşletmeciliği AŞ kuruldu. Daha sonra ilk üç şirketin de isminde yer alan D harfi kaldırılarak, 'Uluslararası Nakliyeciler 'i temsilen, UN kısaltması, ön ad olarak kabul edildi. 2004 tarihinde UN Denizcilik AŞ şirketi, aynı ortak ve hisse yapısına sahip UN RO -RO İşletmeleri AŞ adı altında birleştirildi. Son olarak, Köprü Denizcilik ve RO -RO Taşımacılığı AŞ kuruldu.

Referans
 

Editör: TE Bilişim