UN RO-RO`da son viraj, satış sözleşmesi imzada

Ro -Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği `ne (RODER ) ait taşımacılık şirketi UN RO -RO `nun Amerikalı yatırım fon şirketi Kohlberg Kravis Roberts `a (KKR ) 910 milyon euroya satışı için son viraja girildi. Anlaşma metni yarından itibaren UN RO -RO ortaklarının imzasına açılacak. 200 ortağın en geç 1 Ekim Pazartesi gününe kadar satışa onay veren imzayı atması gerekiyor.

Satışa karşı çıkan UN RO -RO Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy ve bazı ortaklar ise KKR ve Citigroup temsilcileri ile 27 Eylül Perşembe günü bir araya gelecek. Bu arada satış sürecinde yaşanan "milliyetçilik" tartışmalarının uluslararası yatırım fonlarında rahatsızlık yaratabileceği belirtiliyor.

Ulusoy ile aramda kırgınlık yok

UN RO -RO satış sürecini yöneten İcra Kurulu Başkanı Cüneyt Solakoğlu sözleşmenin teknik detayları üzerinde çalıştıklarını belirterek satış konusunda daha önce ortakların görüşünün alındığını, bu nedenle yeni bir toplantı yapılmayacağını vurguladı. Solakoğlu , "Saffet Ulusoy KKR `dan bir toplantı yapılmasını talep etti. Ortalıkta dolaşan söylentiler hakkında soracakları sorular olduğunu söylediler. Perşembe günü onların sormak istediği hususlar açıklığa çıkarılacak. KKR ve Citigroup ortaklara bilgi verecek" dedi.

Saffet Ulusoy ile arasında hiçbir kırgınlık olmadığını vurgulayan Solakoğlu , şunları söyledi: "Sayın Ulusoy `un bu satışta imzası var ve yürüyen bir prosedür var. Satışa hiçbir engel çıkacağını sanmıyorum" ifadesini kullandı.

UN RO -RO `nun satışına Ulaştırma Bakanı `nın el koyduğuna ilişkin olarak çıkan haberin doğru olmadığını da belirten Solakoğu, "Bunlar satışı baltalamak isteyen kimselerin beyhude çabalarıdır" dedi.

İtirazların hukuksal yönü yok

Bu arada çoğunluğu uluslararası yatırım fonları olmak üzere 8 grubun girdiği ihaleye "şirketin stratejik olduğu" iddialarına dayalı tepkileri değerlendiren yabancı fon temsilcileri ise bu tür bir tartışmanın genellikle Türkiye `de yaşandığını söyledi. Postacıoğlu Hukuk Bürosu ortaklarından Avukat Etem Postacıoğlu, böyle durumlarda satışa yapılan itirazların hukuksal bir yönü olmadığını söyledi.

Postacıoğlu, "Satışa muhalefet eden işadamları geleneksel Türk işadamı gibi düşünüyor. Tabii ki satışlarda bir takım tedirginlikler oluyor. Satışlarda paranın bir kısmı peşin bir kısmı şirketin performansına bağlı olarak ödenecekse fonlar bir güven eksikliği de oluşabiliyor. Çok kuvvetli bir yatırım fonu gibi görünüp vadeli ödemelerde risk yaşayan pek çok fon vardır. Yurtdışındaki fonların yapacağı alımlarda Türkiye `ye nazaran çok daha güvenilir analizler yapılabiliyor" diye konuştu.

Tepkiler rahatsızlık yaratır

Gür Avukatlık Bürosu Kurucu Ortağı Tevfik Gür Türkiye `nin henüz yatırım fonlarına alışamadığına dikkat çekti. Gür , "Bankacılık, sigorta gibi çok hassas bir sektör olduğu zaman arkasında kim olduğuna bakmak lazım. Ama denizcilik sektöründe Türk bayraklı gemilerin sayısı son derece az. Vergi avantajlarından yararlanmak adına başka ülkenin bayrağı gemilere çekilirken milliyetçilik düşünülmüyor. Bu nedenle ro -ro taşımacılığında ne tür bir milliyetçilik olabilir anlamıyorum. Bu tepkiler yabancı yatırım fonlarında rahatsızlık yaratabilir" dedi.

Türkiye "nin ilk bağımsız girişim sermayesi şirketi olan ve fonunda uluslararası kurumsal yatırımcıları bir araya getiren Türkven `in Genel Müdürü Seymur Tarı ise UN RO -RO `nun satışının ardından çok daha kurumsal bir kimliğe kavuşacağını vurgulayarak, "Bu kaygıları çok yersiz buluyorum. Ayrıca şirketin başka bir şirkete satılacağına ilişkin endişeleri varsa bunu ortaklar yansıtmalıdır" dedi.

Referans

Editör: TE Bilişim