UN Ro-Ro yeni hat hazırlığında

Dünyanın önde gelen Ro-Ro işleticilerinden UN Ro-Ro, Türkiye’den çıkış yaptığı liman sayısını üçe çıkarma hazırlığında.

Halen Mersin ve Pendik’ten İtalya’nın Trieste limanına araç taşıyan firma, İstanbul’dan İtalya’nın dışında başka bir ülkeye daha yeni bir hat açmak için fizibilite çalışmaları yapıyor. 

UN Ro-Ro, sektöre hızlı giriş yapan ancak daha sonra saman alevi gibi esamesinden artık söz edilmeyen firmalardan olmamak için adımlarını sağlam basıyor. Bir süredir yeni bir hattın üzerinde çalışan kuruluş, uzun hazırlıkların ardından yeni yıla yeni hatla girerek nakliyecilere müjde verme hedefinde.

“Yeni bir hat açıldığı zaman yakıta, enerjiye ve sabra ihtiyaç vardır. Düzlüğe çıkmak için bir süre gerekir” diye konuşan UN Ro-Ro CEO’su Cüneyt Solakoğlu, “Avrupa taşımalarına yönelik, şu an açıklayamayacağımız fakat yıl sonuna kadar devreye sokmayı planladığımız yeni bir hat var. Şirket politikası gereği açıkladığımız an, mutlaka karar verdiğimiz an olacak. Açıklamayışımızın nedeni fizibilitemizin henüz sonuçlanmamış olmasıdır. Hattın çıkış noktası  İstanbul olacak” sözleriyle anlattı yeni hazırlık dönemini…

Ancak, Solakoğlu açıklamasa da, kulislerden edindiğimiz bilgilere göre yeni hattın yıllardır konuşulan ve gündemde olan Fransa’nın Marsilya kentine yönelik olacağı tahmin ediliyor. Çıkış noktasının ise çalışmaları devam eden Ambarlı Limanı olması büyük bir olasılık olarak gözüküyor.

2010’da bir gemi daha geliyor

Özellikle denizcilik sektörünü derinden vuran krizde her filonun bir miktarının işsiz kaldığına değinen Solakoğlu, kendi filolarının da yüzde 10-15’inin işsizlikle tanıştığını, ancak Ro-Ro yatırımı yapıp da, pişman olana rastlamadıklarını vurguladı. UN Ro-Ro CEO’su geçen yıl teslim edilen gemilerinden başka 1 siparişleri daha olduğunu, onu da 2010 temmuzunda alacaklarını kaydetti.  Solakoğlu, “Bu iki gemi kriz olduğu için fazla geldi. Fakat, birini zaten yanan geminin yerine koyduk. Şu anda elimizde olmasaydı daha iyi olurdu dediğimiz bir gemi var. Ancak, piyasaya çıkın Ro-Ro gemisi öyle ortalıklarda çok dolaşmıyor” sözleriyle de geleceğe yatırım yaptıklarının altını çizdi. 

“Gümrüksüz akaryakıtla birlikte Mersin’e ikinci gemiyi koyarız”

Kısa bir süre önce başladıkları Mersin Limanı çıkışlı seferlerin oldukça vaatkar gittiğini ifade eden Cüneyt Solakoğlu,

 “Şu sıralar 100-120 araca ulaştık. Önceleri bu rakam 60-80 civarındaydı. Geçen hafta 117 ile kalktık. Ağustostaki bu 117 rakamı çok cesaret verici bir rakam. Mersin, hakkı olan gümrüksüz akaryakıta kavuştuğu zaman hemen ikinci gemiyi koyacağız. İkinci gemiyi koyduğumuzda da Mersin çok daha yükselecek. Çünkü, sefer sıklığı da önemli bir faktör. Gemiye binmek için ortalama iki gün bekleyen yük ve nakliyeci var. Ancak, gerçekten çok rekabetçi bir hat. Şu anda dönüşlerimiz de 100-120’den aşağı olmuyor. Mersin nakliyecisinin özellikle dönüşte önemli bir avantajı var, her gün isterse Trieste’den Pendik’e dönebiliyor.

Mersin, gerçek anlamda doğru bir Ro-Ro hattıdır. Gümrüksüz akaryakıtta da gelişmeler olumlu gidiyor. Kapıkule, İpsala, Pendik çok yakın zamanda Ambarlı’dan çıkan araç, gümrüksüz akaryakıt alırken, Mersin’den çıkan aracın cezalandırılması söz konusu olamaz. Bu bir formalite sürecidir, yakın zamanda gerekli izinlerin verileceğini umuyorum. Bu sağlandığında da şu an Pendik Limanı’nda bağlı olan Birlik gemisini hemen bu hatta koyacağız. Mazotu vermeye başladığımız an ikinci gemi seferde olacak. Bu da ithalat ve ihracatın yanı sıra, transit trafik için de çok büyük bir avantaj. Çünkü Azerbaycan, Gürcistan, Irak’a giden tüm yükler için Mersin’den hareket eden Ro-Ro inanılmaz büyük avantaj sağlıyor” diye konuştu.

Ro-Ro’ya zam geliyor

Gemi yakıtı (bunker) karayolundaki yakıttan farklı seyrediyor. Bunun nedeni de, günümüz rafinerilerinin daha verimli çalışması. Ham petrolün rafine edilmeyen bölümünden elde edilen bunker, modern rafinerilerle birlikte daha az elde edilir hale geldi.

Bu da arz-talep dengesizliği anlamına geliyor. İşte UN Ro-Ro CEO’su Cüneyt Solakoğlu da, aleyhlerine bozulan bu dengenin artık tahammül edilemez seviyelere geldiğini ifade ederek, yapmayı planladıkları zammı şu sözlerle duyurdu: “Nisandan bu yana yakıt yüzde 50’ye yakın arttı. Bu artışı yansıtmamak için elimizden gelen her şeyi yaptık. Ama, yakın bir zamanda zam kaçınılmaz. Çünkü, yakıt fiyatları 40 dolarlardan 70 dolarlara çıktı.

Bizim ana kalemimiz de yakıt. O nedenle rasyonel olarak ekonomik tedbirleri alacağız. Fakat, zammı yine nakliyeciyi çok rahatsız etmeyen seviyelerde tutmaya gayret edeceğiz. Bizim kara ile çok farklılıklarımız var. Karada yakıt fiyatları artmadığı halde bunker fiyatları artıyor. Gemi yakıtı ile kamyon yakıtının son 8 aylık eğrisini gördüğünüzde anlaşılmaz bir farklılık olduğunu görürsünüz.”


 

Editör: TE Bilişim