UN RO-RO SATIŞI KAVGASI SERTLEŞİYOR

Solakoğlu: Mahkemeye veririz  Ulusoy: Adamın kellesi uçar

UN RO-RO'nun satışı şirketin 48 ortağıyla CEO'sunu karşı karşıya getirdi. Satışın iptal olma olasılığı diğer taliplerin 'Biz de varız' demesine yol açtı

UN RO-RO'nun satışıyla ilgili tartışmalar dün de sürdü. Şirketin, Kohlberg Kravis Roberts'e (KKR) satışı için 3 Eylül'de UN RO-RO kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Ulusoy ile ortakları imza atmışlardı.
Ancak Saffet Ulusoy, bir açıklama yaparak, "Satışa imzayı uyku mahmurluğu ile attım, ölürüm de satmam, bu şirket 1.2 milyar euro eder" diyerek, satıştan vazgeçtiğini açıklamıştı.
Ulusoy, dün de 48 ortak adına satış görüşmelerini yürüten CEO Cüneyt Solakoğlu ve Yönetim Kurulu Üyesi Erol Soylu hakkında ağır iddialarda bulundu.
Ulusoy, Solakoğlu ve Soylu'nun hisseleri dışında satıştan para da alacakları için şirketi satmak istediklerini iddia etti. Cüneyt Solakoğlu ve Erol Soylu, satıştan vazgeçenlerin hisse adetleri (lot) başına 800 bin euro ceza ödeyeceklerini, ayrıca vazgeçenleri mahkemeye vereceklerini söyledi. Bunun üzerine Saffet Ulusoy, "Adamın kellesini uçururlar, sen kimi mahkemeye veriyorsun" diye karşılık verdi.
Tartışmaya Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), UND Yönetim Kurulu üyesi Çetin Nuhoğlu da katıldı. Şirkete talip olan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da 850 milyon euro teklifle KKR'nın ardında 2. sırada beklediklerini söyledi.

'Şirketin bilançosu saklandı'

"Başından beri şirketin satışına karşıyız. Stratejik bir şirkettir. Saffet Bey'in de aynı şeyi söylemesi sevindirici. Paraya ihtiyacı olan ortaklar varsa en doğrusu bu şirketin halka açılması. Cüneyt Solakoğlu buna karşı çıkıyor, 'Yarısı kıyma, yarısı kuşbası olmaz' diyor. Türkiye'nin bütün büyük firmaları borsada. Biz kim ne ödüyorsa üstüne 1 milyon euro ödemeye hazırız. Bugün benzer şirketlerin fiyatı 2 milyar dolar. Ortaklardan bile gizlenmiş bilanço ve gelir tabloları var."

Akın: Biz talibiz, 2. sırada bekliyoruz

"Biz ihalede teklif veren firmalar arasında 2. sırada bekliyoruz. Biz kârlı bir satış olduğu için varız. İlle Türk şirketi alsın diye değil. 850 milyon euro teklif verdik. Ayın 23'üne kadar KKR'ye zaman verildi ödeme yapması için. Eğer para yatırılmazsa hak bize geçebilir. Almayı istiyoruz."

Oğuz Satıcı: Satın almamızı engellediler

"UN RO-RO ulusal güvenlik için büyük önem taşıyor. Bu şirketin içimizdeki dinamiklerden bağımsız bir fon şirketine devrini doğru bulmuyoruz. Önceden şirketi satın almaya talip olduk ancak UN RO-RO'nun profesyonel yöneticileri görüşmemize engel oldular. Şartnameyi bile göstermediler.

Sağduyu galip geldi. Saffet Ulusoy ve birçok ortak şirketi satmamaları gerektiğini anladı. İhracatçıların oluşturacağı bir konsorsiyumla rahatlıkla alabiliriz. Akfen'le birlikte de hareket etmeyi düşünebiliriz."

Saffet Ulusoy: Türk bankası parasıyla almaya kalkıyorlar

"Almanya'da hastanedeydim. Toplantı yapılmış. Cüneyt Solakoğlu ve Erol Soylu'yu aracı seçmişler. Solakoğlu maaşlı memurdur. O kadar konuşmaya hakkı yok. Satılacağı ortaya çıkınca 13 küçük hisse alıyor UN RO-RO'dan. 150 bin euro'ya aldığı hisseyi, 300 bin euro'ya satacak. 'Sattırmayız' deyince 'Veririz sizi mahkemeye' diyorlar. Allah aşkına bir firmanın ortağı, ortaklarına 'Sizi mahkemeye veririm, bu paçavrayı imzalamışsınız' deyince ne olur? Adamın kellesini uçururlar, sen kimi mahkemeye veriyorsun!
Tabii ki burada bir çıkar var. Bu protokolde CEO'lar bu gemilerin satışından bir bedel alıyor. Cüneyt Solakoğlu ve Erol Soylu alacak. Bir rakam yazmamışlar kanuna göre alırlarsa yüzde 2'den 18 milyon euro para eder. Erol Soylu'nun yüzde 2 hissesi vardı. Sonra bu oyunda yüzde 1.5 hisse aldı. Bunları kimse sevmez. Bugün UND'nin Başkanı Çetin Bey aradı. 'Satmayın' diyor. Bu gemilerin yüzde 47.5'u küçük ortakların, 'Satılmasın' diyorlar. Yüzde 10'u 'Para lazım, satalım' diyor, ama onlar halledilir.


'Akın, ortaklık teklif etti'

'910 milyon euro'ya KKR'ye sattık' diyorlar. İnceledik Garanti Bankası'ndan 650 milyon euro almayı taahhüt etmiş firma. Türkiye'nin bankalarından parayı alıp buraya verecek. Hamdi Akın'la 3 defa konuştum. 'Bana yardımcı ol' dedi. Ben '900 milyon euro'nun altına fiyat verme, rakibin altında kalırsın' dedim, 900 milyon euro'ya çıktı. 'Ortak olur musun'dedi. Kabul etmedik ama belli olmaz. Firmayı yabancının almasını istemeyiz."

Nevin Donat/Milliyet

Editör: TE Bilişim