Almanya'da bir tören

Geçen hafta sonu Almanya'nın Flensburg şehrinde UN RO-RO şirketinin yaklaşık 500 milyon Euro'ya satın aldığı sekiz RO-RO gemisinin sonuncusunun denize indirilmesi törenine katıldım.

Gördüğüm manzara karşısında UN RO-RO Türk şirketinin başarısı ile gurur duydum.

Denize indirilen RO-RO gemisi, 193 metre uzunluğunda ve 3 bin 750 metre taşıma kapasitesine sahip. 240 tır taşıyabilen 22 bin beygir gücüne sahip gemi 22 mil hız yapabiliyor.

RO-RO geminin denize indirilmesi töreninde bir konuşma yapan Saffet Ulusoy; Bulgaristan olayları ve Yugoslavya'da iç savaş çıkınca, daha önce Özal'ın bize önerdiği RO-RO taşımacılığı gündeme geldi. Kara nakliyesi yapan 46 arkadaşla bir araya geldik ve bugün ortak sayısı 600 olan RO-RO deniz taşımacılığı şirketini kurduk. Yan yana dizdiğinizde 4 kilometrelik bir boya ulaşan TIR'larımızdan Vdcasino 245 adedini taşıyan gemilerle Türkiye'nin ihraç ve ithal ettiği malları taşıyor. Türk dış ticaretinin yüzde 65'i kurduğumuz RORO şirketinin gemileri ile yapılıyor. Hem TIR'larımız fazla kilometre yapmıyor, hem de şoförlerimiz uçaklarla gidip geliyor. Üstelik masraf aynı.

Dünya denizlerinde 170 gemisi bulunan ve dünyanın en büyük armatörlerinden Elensburger Tersanesi'nin sahibi Henning Oldendorf'a göre, UN RORO ile yürüyen işbirliğimiz Türk-Alman dostluğunun güzel bir örneği. Oldendorf, "Bir Avrupa ülkesi olan Türkiye, Avrupa ile Asya arasında bir köprü. Türkiye mutlaka AB ye tam üye olmalıdır. Türk dinamizmi AB için yeni bir kıvılcım olacaktır" diyor.

(Prof. Dr. Aydın Ayaydın; SABAH Gazetesi 21 Nisan 2005)

Editör: TE Bilişim