Ulusoy 10 gemisi denize iniyor

Ulusoy Deniz Yolları A.Ş. İzmir Bölge Müdürü Can Özgen, firmalarının Ro- Ro taleplerinin artması üzerine bir gemiyi Eylül ayında filolarına dahil edeceklerini açıkladı. Ulusoy’un deniz taşımacılığında pazar payını arttırmaya devam edeceğini belirten Özgen, 2 yeni geminin de Almanya’da inşasına başlandığını, ileri teknoloji ürünü 2 geminin 2012 yılında filoya dahil olacağını belirtti. Dökme yük taşımacılığında da 2 yeni geminin Çin’de inşa edildiğini kaydeden Özgen, gemilerin yine 2012 yılında kendilerine teslim edileceğini bildirdi. Öte yandan Çeşme Limanı’ndaki 150 metrelik iskelenin 333 metreye çıkartılacağı, Ro-Ro taşımacılığı için ise 212 metrelik ayrı bir iskele yapılacağı öğrenildi.

10 Eylül’de hizmete giriyor

İhracatın son yıllarda artması ile birlikte Ro-Ro taşımacılığında da her yıl ortalama yüzde 10 artış kaydedildiğini ifade eden Özgen, 438 araç kapasiteli 3 gemi ile Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri olmak üzere haftada 3 sefer yaparak, Çeşme limanındaki faaliyetlerini sürdürdüklerini hatırlattı. Gemilerin her kalkışında, ortalama 50 aracın limanda bırakılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Özgen, Eylül ayında 134 araç kapasiteli, saatte 20 deniz mili hız yapabilen, bir geminin daha filoya katılacağını açıkladı. Filoya katılacak ‘Ulusoy 10’ isimli gemi ile hiçbir aracın limanda bırakılmayacağını dile getiren Özgen, “Artan ihracat ile birlikte, ihracatçılarımızın ve nakliyecilerimizin zaman kaybını, dolayısıyla da para kaybını önlemek istiyoruz. Yeni gemimiz ile birlikte ihracatçılarımıza ve nakliyecilerimize verdiğimiz hizmetin kalitesini bir kat daha arttırmış olacağız. Her iki sektörümüzü de rahatlatacağız” dedi.

İleri teknoloji ürünü 2 gemi

Alman tersanelerinde 270 araç kapasiteli 2 Ro-Ro gemisinin daha inşa edilmeye başlandığını kaydeden Özgen, gemilerin son teknoloji ürünü olduğunu, saatte 22 deniz mili hıza ulaşabildiğini, gemilerin 2012 yılında firmaya teslim edileceğini belirtti. Gemilerde ileri teknoloji kullanılacağını ifade eden Özgen, mevcut bazı gemilerdeki asansörlü sistemin, yeni gemilerde kullanılmadığını tam tersine aynen dağa tırmanır gibi virajlarla bir üst güverteye araçların çıkarılabileceğini anlattı. Bu kararı almalarında yaptıkları planlamanın etkili olduğunu kaydeden Özgen, hesaplarına göre 4 yıl içerisinde mevcut gemilerinin yetersiz kalmasının beklendiğini bu nedenle 2 gemiyi daha filoya eklemeye karar verdiklerini dile getirdi.

Egeli ihracatçının planlaması

Özgen, 1998 yılında başlayan faaliyetlerinin 10 sene içerisinde artarak devam ettiğini dikkat çekti. Geçen sene ithalat ve ihracat dahil 35 bin araç taşıdıklarına işaret eden Özgen, bu sene yüzde 10, önümüzdeki yıl yüzde 20 civarında artış beklediklerini kaydetti. Deniz taşımacılığının, kara nakliyesine göre daha güvenli ve hızlı olduğunu vurgulayan Özgen, 60 saat içerisinde ihracatçıları ve nakliyecileri Avrupa’nın merkezinde yer alan Trieste Limanı’na ulaştırdıklarına işaret etti. Özgen, “Ege’deki ihracatçı artık kendini denize göre planlamaya başladı. Maliyetlerini ona göre planladı. Egeli nakliyecilerin yüzde 90’ı deniz yolunu tercih ediyor” dedi.

Navlunda 40 gün vade

Nakliyecileri ve ihracatçıları desteklemek için navlunların tahsilinde 40 gün vade uyguladıklarını anımsatan Özgen, bir tırın karadan gittiği takdirde en az 2 bin 500 euro avans ile yola çıkması gerektiğini, gümrüklerdeki zaman kaybının da buna ek maliyet getirdiğini söyledi. Bölge Müdürü Özgen, Ulusoy 10 gemisinin devreye girmesi ile birlikte kara yolunu tercih eden bir kısım ihracatçı ve nakliyecinin de deniz yolunu tercih etmeye başlayacağını bildirdi.

Gazete Yenigün

Editör: TE Bilişim