Turmepa II İkinci Turuna Çıktı

ARKAS sponsorluğunda, yat, gezi tekneleri vb. küçük tonajlı teknelerden, evsel / sintine atıklarını toplamak amacıyla geçtiğimiz yıl faaliyete geçen Turmepa II teknesi, bu yıl da Çeşme koylarında faaliyete başladı.

Turmepa linin yapım ve işletim maliyetlerini üstlenen Arkas, Türkiye'nin eşsiz güzellikte olan koylarını ve denizlerini korumakla kalmayıp küresel ısınmanın ana nedenlerinden biri olarak kabul edilen deniz kirliliğine de önlem almayı amaçlıyor.

Hedef 10 ton sintine 12 ton atık su

Teknelere aborda olarak, evsel alık ve sintineyi alacak olan tekne, yabancı ve yerli turistlerin, yat sahiplerinin uğrak yeri olan koyların korunmasına büyük katkıda bulunuyor.

Proje kapsamında toplanan atıklar, o bölgede yer alan mari-naya teslim edilecek. Geçtiğimiz sene bir buçuk ay gibi kısa bir sürede 5 ton sintine ve 12 ton atık su temizliği yapan Turmepa II, bu sene 10 ton sintine toplayarak bu rakamı iki katına çıkarmayı hedefliyor.

Denizin dibinden televizyon ve panjur çıktı

Çeşme Belediyesi, Kaymakamlığı, TURMEPA ve Arkas işbirliği ile sezon öncesi kamuoyunun dikkatini çevre temizliğine bir kez daha çekmek ve duyarlılığı
arttırmak amacıyla planlanan kıyı temizliği aktivitesi, 26 Mayıs 2007 Cumartesi günü Çeşme Er-tan Anadolu Meslek Lisesi'nin önünde yapılan törenle başladı.

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu, Çeşme Kaymakamı Nazmi Günlü ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Geza Dologh'un katımıyla gerçekleşen törenin ardından Turmepa II teknesi  farklı  bir  tekneye  aborda olarak atık alımının nasıl yapıldığını gösterdi.

Aynı zamanda Arkas çalışanlarından ve Triton Dalış Merkezi üyelerinden oluşan toplam 22 gönüllü dalgıcın yardımıyla deniz dibindeki katı atıklar da toplandı.

Denizin dibini tarayan dalgıçlar, aralarında denizde yok olması yüzyıllar alan otomobil lastiği, bira ve şarap şişeleri, televizyon, panjur gibi atıklar çıkardı.

Kaynak: Kargo Haber Dergisi

Editör: TE Bilişim