Türkiye'nin kaptanı Arkas tam yol...

Arkas Holding'in 23 olan gemi sayısının 2010'da 29 olacağını söyleyen Lucien Arkas, Türkiye Dünya ticaretindeki gerçek yerine erişmek istiyorsa, lojistik sisteme yatırım yapılması şart' dedi. Lucien Arkas, AB'de 10 kişiye bir konteyner düştüğünü, Türkiye'nin bu standardı yakalaması için 7 milyon konteynere ulaşması gerektiğini hatırlatarak, bunun da yeni gemi ve limanla olacağını belirtti.

1900’lü yıllarda Anadolu ekonomisinin belkemiği konumunda. Binlerce yıllık limanıyla Osmanlı'nın Avrupa'ya açılan kapısı gibi... Ege'nin verimli topraklarında yetişen pamuktan tütüne, üzümden incire her çeşit ürün sadece doğuya gitmekle kalmıyor, batı ülkelerine de İzmir'den gönderiliyor. İzmir merkezli olarak bir asrı aşan bir tarihe sahip, Cumhuriyet tarihine tanıklık etmiş sayılı firmalardan biri Arkas'ın ilk adımları da işte o yıllarda atılıyor. Aslında onların öyküsü 1711 yılında aileden bir üyenin Türkiye'ye gelip İzmir'e yerleşmesiyle başlıyor. 1815'te ailenin diğer fertleri de gelir, Arkas ailesi bir liman kenti olan İzmir'e yerleşir.

Aile önce 1902 yılında bir ithalat şirketi kurar. Taa ki Cumhuriyetin ilk yıllarına hatta 1944 yılına kadar böyle devam ederken hedeflerini uluslararası taşımacılık olarak değiştirirler. 1944 yılında Lucien Gabriel Arkas'ın öncülüğüyle uluslararası taşımacılık alanında faaliyet göstermeye başlanır. Arkas'ın, Türkiye'den yüklediği gemiler önce Mısır'a doğru yol alır. Kısa bir süre sonra da gemiler yedi denize açılır.

Arkas'ın gelişiminin, halen Arkas Yönetim Kurulu Başkanı olan Lucien Arkas'ın, 1964 yılında Lucien Arkas Vapur Acenteliği'ni kurması ile hız kazandığı görülüyor. Arkaslar 1978 yılında Türkiye'den Kuzey Avrupa'ya ilk konteyner taşımacılığını gerçekleştirir.

Ülkenin dünyaya entegre olacağını ve ticarette büyüyeceğini öngören Lucien Arkas, o günlerde konteyner ve konteyner taşımacılığına inanmıştır. Türkiye'den Avrupa'ya ilk konteyner yüklemesini yaparak ülkemizde bu taşımacılık sisteminin yerleş meşine öncülük eder.

Kriz dönemlerinde büyüdü

Yaşanan değişimler doğrultusunda büyümek zorunluluğu Ar-kas'f 1979 yılında anonim şirket oluşumuna yönlendirir ve Arkas Denizcilik ve Nakliyat adıyla yola devam edilir. 2000'li yılların başında da Arkas Holding'in kurulmasıyla yeni bir yapılanmaya yönelen Arkas, 2007 yılına gelindiğinde ise uluslararası taşımacılık ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren 40 şirketi çatısı altında birleştiriyor.

Arkas, Türkiye ticaretinde gelişmelerin içinde olarak büyür ve birçok ilke de imza atar. İlk özel liman başta olmak üzere 104 yıllık tarihine birçok ilki sığdırır. Bir şirket ve bir elin parmağını geçmeyecek sayılardan 4 bin çalışana ulaşan firma, Türkiye ticaretinin 80'li yıllardan itibaren gelişmesi ile hızla büyür. Arkas özellikle Türkiye'nin ekonomik kriz yaşadığı dönemlerde yatırıma gider kriz dönemlerinde en hızlı büyüyen şirketlerden biri olur.

23 Türk bayraklı gemi

100 yılı aşan tarihçeden yola çıkıp artık bugünlere geldiğimizde deniz, kara, hava ve demiryolu taşımacılığı, liman işletmeciliği yanında turizmden, otomotive kadar birçok alanda faaliyet gösteren Arkas'ın bünyesinde, 23 Türk bayraklı konteyner gemisi, 390 TIR ve 440 demiryolu vagonu bulunuyor.
Arkas ayrıca Türkiye'de özel sektördeki ilk Türk bayraklı konteyner hat taşımacılığını gerçekleştiren EM ES şirketiyle deniz taşımacılığı gerçekleştiriyor. Arkas, dünya taşımacılık sektörünün üst sıralarında yer alan birçok armatörün de Türkiye acenteliğini yürütüyor.

Tüm alanlarda yatırım

Limanlara da yatırım yapan Arkas, özel liman işletmeciliğinde birçok ilke imza attı. İstanbul Ambarlı'daki Marport İstanbul'daki ilk özel konteyner terminali. Türkiye'nin ilk araba terminalini Autoport ise Gölcük'te 2007 yılı sonunda hizmet vermeye başlayacak.
2001'de ilk özel demiryolu taşımacılık şirketlerinden biri olan Ar-Gü'yü kuran Arkas, Anadolu'nun birçok yerinde aktarma istasyonları kuruyor. Vagon yatırımlarına da devam eden Arkas'ın 440 vagonluk filosu var.

Anadolu'yu limanlara bağlıyor

Arkas demiryolu ve denizyolu taşımacılığına yaptığı yatırımlarla, uluslararası taşımacılık birikimini, kombine taşımacılık ile Anadolu'nun gelişen kentlerine götürmeyi de hedefliyor. Tüm taşıma modlarını kullanarak kapıdan kapıya teslimatı sağlayan Arkas, Anadolu'ya deniz taşımacılığının yararlarını sunuyor. Halen Anadolu'nun 13 ilinde açtığı ofislerle hizmetlerini yaygınlaştırmaya devam ediyor. Arkas, kruvaziyer turizminde dünyaca ünlü MSC Cruises ile ortaklık kurarak Türkiye'ye düzenli kruvaziyer seferleri düzenlemeye başladı.

'Grubumuzun gücü acenteliklerden geliyor'
 
2001'de yaşanan krizde büyüme stratejisini benimseyen Arkas, beş yılda çalışan sayısını iki binden dört bine, işlem hacmini de 800 milyon dolara yükseltti. Grubun 23 olan gemi sayısı, 2010'da 29 olacak. Lucien Arkas, şunları söylüyor.

"Gemiler, limanlar ve trenler söz konusu olduğunda, aslında bir sistemden bahsediyoruz. Eğer Türkiye dünya ticaretindeki gerçek yerine erişmek, 70 milyonu aşkın nüfusunu tanıyabilecek canlı bir ekonomiye sahip olmak istiyorsa, lojistik sisteme yatırım yapılması ve geliştirilmesi şart. Arkas da bu konuda kendi üzerine düşeni yapıyor. Türkiye'nin her bölgesinin büyük bir potansiyeli var. Dünya çapında en kuvvetli büyüme trendi içindeki ülkelerden biriyiz ve bu durum devam edeceğe benziyor. Taşımacılık sektöründe çok büyük çapta değişim ve büyüme potansiyeli var, çünkü diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında kişi başına konteyner sayımız son derecede düşük. AB ülkelerinde 10 kişiye bir konteyner düşüyor, bu standardı yakalamamız için 7 milyon konteynere ulaşmamız gerekiyor. Bu da liman ve gemi yatırımıyla mümkün. Demiryolu yatırımlarına öncelik vermeliyiz." Arkas, acentelik hizmetlerinin şirket faaliyetlerinin nüvesini oluşturduğunu vurgulayarak "Bu grubun gerçek gücü acenteliklerimizden ve taşımacılığını yaptığımız yüz binlerce konteynerden kaynaklanıyor" diyor.

Banu Şen/ Radikal Ek


 

Editör: TE Bilişim