Dünyaca ünlü ekonomist Prof. Laura Tyson, Aras Kargo’nun davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. Kalabalık bir izleyici topluluğuna Four Seasons Bosphorus’ta bir konferans veren Tyson, Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğünü belirterek, “Türkiye, ekonomisi aşırı ısınan 7 ülkeden biri. Yüksek enflasyon da aşırı ısınma göstergesi. Ama en büyük gösterge cari açıktır.Cari açığı bir şekilde finanse etmelisiniz. Şu anda Türkiye’nin bunu yapacak güçlü döviz rezervi yok. Kısa vadeli sermaye girişi çok tehlikelidir. Çabuk girer ama çabuk da çıkar. Türkiye de dahil gelişmekte olan ülkeler alternatif enerji kaynaklarına yönelmelidir. Yoksa enflasyon riski hep sürecektir” diye konuştu.

Aras Kargo’nun “Ekonomiyi Birlikte Taşıyoruz” sloganıyla düzenlediği Global Ekonomi ve Türkiye Konferansı’nın açılış konuşmasını Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras üstlendi. Evrim Aras, “Bugün 80 milyar dolarlık büyüklüğüyle ekonominin lokomotiflerinden olan kargo ve lojistik sektörü, kriz dönemlerine ayna tutan sektörlerin başında geliyor. Biz de, Aras Kargo olarak, tam 32 yıldır Türkiye’nin ekonomik yolculuğuna ayna tutuyoruz. 7 kıtada 7 yıldızlı hizmet vizyonuyla küresel hareket ediyor ve ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle lojistik üssü olma hedefine yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Bu amaçla yaptığımız yatırımlarla 2008 yılından bu yana yüzde 53’lük bir büyüme sağladık. 2011’de de bu oran yüzde 23’e dayandı. Her gün 150 binin üzerinde ticari ürünü taşıyor, satıcılar ve alıcılar arasında köprü oluşturuyoruz” dedi.

Kargo sektörü 1 gün durursa, 80 bin kişi o gün işe gidemez

Sektörün günlük işlem hacminin ekonominin gidişatı hakkında gerçek zamanlı bilgiler verdiğini belirten Aras, şöyle devam etti: “Kargo sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin tamamı yalnızca 1 gün durursa, Türkiye genelinde yaygın istihdam ve tedarik durur; ekonomimiz yıllık en az 35 milyar dolarlık iş hacmi kaybeder. Bu bilinçle sadece ülkemizdeki ticareti değil, global bilgiyi de iş ortaklarımıza ulaştırma sorumluluğuyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

PROF. LAURA TYSON

Japonya depremi ekonomiyi derinden etkiledi

Evrim Aras’ın ardından kürsüye çıkan Prof. Laura Tyson, öngörülebilir gelecekte gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden daha hızlı büyümeye devam edeceklerini anlattı. Tyson, şöyle devam etti: “2011 farklı şokların yaşandığı bir yıl oldu. Japonya’daki deprem ve tedarik zincirindeki bozulmalar, Ortadoğu’da yaşanan olaylar ve petrol fiyatları ile ilgili belirsizlik gibi çok ani birtakım olaylar oldu. Petrol fiyatlarının artması gelişmekte olan ekonomileri ciddi oranda sarstı. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ekonomiler, para birimlerinin aşırı değerlenmesini önleyerek enflasyonla beraber büyümeye nalsı devam edeceklerinin yolunu aramaya başladılar. Şu anda dünya ekonomisinde ciddi bir kırılganlık ve aşağı yönlü riskler hakim.”

LOJİPORT

Editör: TE Bilişim