TÜRK BAYRAKLI GEMİLERİN ve TEKNELERİN EMİSYON KONTROLÜ İÇİN SEKTÖR BİR ARAYA GELDİ

Türkiye’nin 2014 yılında taraf olduğu MARPOL Sözleşmesi Ek VI gereklilikleri ve UDHB tarafından yayınlanmış olan talimatlar nedeniyle; kabotajda çalışan gemilere, uluslararası sefer yapan ticari yatlara ve balıkçı gemilerine yönelik emisyon ölçümü ve emisyonların iyileştirilmesi ihtiyacı tüm sektör için çok önemli bir konu haline geldi.
Bu ihtiyacın gözden geçirilmesi ve teknik çözümlerin netleştirilmesine yönelik olarak; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın daveti ve üst düzey temsili ile “MARPOL EK VI UYGULAMALARI VE ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇALIŞTAYI” 23 Mayıs 2016 tarihinde Türk Loydu merkez ofisinde gerçekleştirildi.

Çalıştay; Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Yardımcısı Okay Kılıç ve Daire Başkanı  Nihat Asan’ın açılış konuşmaları ve Türk Loydu İş Geliştirme Bölüm Müdürü  Mehtap Karahallı Özdemir’in MARPOL Ek VI ve NOx Teknik Kod uygulamalarını ve Türk Loydu’nun konuya yönelik çalışmalarını anlattığı bilgilendirme sunumu ile başladı. UDHB’nin çeşitli bölgelerdeki Liman Başkanlıkları’nın da katılım sağladığı çalıştayda; emisyon ölçümü ve emisyonların iyileştirilmesine yönelik uygulamalar konusunda üniversiteler, GMO, GEMIMO, DTO, Tübitak, TSE gibi kuruluşlar da sunumlarını ve görüşlerini paylaştılar. Teknik detaylarıyla birlikte ele alınan emisyon ölçümü ve iyileştirme süreci için yakın dönemde çalışmaların hız kazanması bekleniyor.

Türk Loydu Hakkında Türk Loydu;
1962 yılında TMMOB Gemi Mühendisleri Odası tarafından kurulmuş, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Deniz Ticaret Odası, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Armatörler Birliği, Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği gibi birçok değerli paydaşa sahip klaslama, muayene ve belgelendirme hizmetlerini sağlayan bir “Klaslama ve Uygunluk Değerlendirme Kuruluşu” dur. Türkiye’nin önemli sektörel kuruluşlarının bir araya gelerek, ülkemizin öz kaynaklarıyla oluşturduğu Türk Loydu; o günden bu yana sürekli hizmet alanlarını genişleterek, deniz ve kara endüstrisindeki gelişmelere öncülük etmiş ve sektörü sürekli bilgilendirerek gelişimini sürdürmüştür. Bugün gelinen noktada hizmetlerini uluslararası tanınırlığı olan akreditasyonlar ve yetkiler çerçevesinde sürdürmekte, çeşitli alanlarda yetkin teknik kadrosu ile geniş bir yelpazede gemi klaslama, yönetim sistemleri, ürün ve personel belgelendirme, muayene, onaylanmış kuruluş, üçüncü taraf kontrolörlük ve gözetim hizmetleri vermektedir.
Editör: TE Bilişim