Türk kumanyacılığı 1 adım geride

Türk kumanyacılığı bir yandan 54. ISSA toplantısına ev sahipliği yapmanın heyecanını yaşarken, diğer yandan dünyada benzeri olmayan bürokratik engelleri aşmanın yollarını arıyor. 

Bu yıl 54.üncüsü düzenlenen Uluslararası Kumanyacılar Birliği’nin (ISSA) 2009 yılı toplantısı 15-17 Ekim 2009 tarihleri arasında İstanbul Polat Renaissance Otel'de yapıldı.

ISSA’da yönetim Kurulu Üyesi olarak yer alan Gemi Kumanyacıları Derneği’nin (TURSSA) Başkanı Zihni Memişoğlu Perşembe Rotası’na yaptığı açıklamada Türk kumanyacılığının yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgi verdi. Memişoğlu, 1995yılından beri aralıksız olarak ISSA konferanslarına katıldığını ve kumanyacılık sektörünün diğer ülkelerde çok daha gelişmiş olduğunu dile getirdi.

“Singapur’da iki saat bizde 6 gün”

Türk kumanyacılığının son yıllarda göstermiş olduğu ilerlemeye rağmen henüz istenilen noktaya ulaşmadığını belirten Memişoğlu, bürokratik işlemlerin Türkiye’de çok uzun sürdüğünü, bu nedenle de gemiye malı ulaştırmanın günler aldığını söyledi.Dünyada bu işlerin çok daha kolay yürüdüğünü ifade eden Memişoğlu konuyla ilgili şunları dile getirdi:

 “ Mesela Singapur Limanı’nda uçakla servis götürdüğünüz zaman, uçak yere indiğinde cumartesi pazar dahil iki saate gemiye ulaşabiliyorsunuz. Biz de ise durum çok farklı.  Burada ordino elinize perşembeden geldiyse salı günü ancak gemiye malı götürebiliyorsunuz.  Singapur’da gümrüğe gitmeden beyannamenizi gönderiyorsunuz. Ay sonu KDV’leriniz hesabınıza otomatik olarak geçiyor. Siz hiç gitmiyorsunuz. Sadece bir tuşla gönderiyorsunuz.  Türkiye’de bunlar bir türlü aşılamıyor. Bu sadece kanunlarla ilgili değil. Her şeyi devletten beklememek gerekiyor. Biz bazı şeyleri yapıyoruz ancak, memurlara bunu anlatamayabiliyoruz. 

Bu açıdan ekibimizi çok iyi eğitmemiz lazım. Devlet bir yasa çıkardığında birimlerine onu iyi tebliğ etmesi lazım. Yasanın çıkması yeterli değil. Bugün belki bizim kanunlarımıza baktığımızda aynı şeyler var. Birçok memur da inisiyatif kullanıyor. Sonuç olarak, dünyada denizciliğin geliştiği yerler belli. Oralara bakmak gerekiyor. Dubai’de bu iş kolu çok sonradan oluşmasına rağmen, böyle sorunlar yaşanmıyor.  Singapur, Hong Hong, Dubai gibi ülkelere bakarak bu ülkeler üzerinden inceleme yaparsak bence bu işi çözeriz.”

“Türk firmaları lokal çalışıyor”

Türk firmalarının lokal olarak çalıştığını belirten Memişoğlu,

” Dünyada global ölçekli firmalar var.  Bu nedenle altyapımızı, şirket yapımızı ve kendimizi çok daha geliştirmeliyiz. Benim temennim Türk firmalarına dünya üzerinde yerleşik hizmet veriyor olması. Bugün Avustralya’da ya da Singapur’da bizden hizmet istedikleri zaman bunu sunabiliyoruz ama birçok firma oralarda yerleşikken biz değiliz Burada armatörlerimizden daha fazla destek bekliyoruz. Bir yere gittiğiniz de kendi armatörünüzün gözünü arkanızda hissetmek istiyorsunuz. Kumanyacılar ve armatörler olarak birbirimizi daha fazla desteklemeliyiz” dedi.

“Krize rağmen katılım yüksekti”

Tüm dünya üzerindeki gemi tedarikçilerinin üyesi olduğu uluslararası bir birlik olan ISSA’nın 54. toplantısının açılış konuşmasını gerçekleştiren Memişoğlu şunları söyledi: “Ekonomik kriz nedeniyle ülkelerde yaşanan sıkıntılara rağmen yoğun bir katılım olduğunu görmek, sektör olarak önceliklerimizin bilincinde olduğumuzu gösteriyor. Zaten bu toplantının amacı da bir araya gelerek, bizleri yakından ilgilendiren konuları saptamak, değerlendirmek, önemli olanları ortaya çıkararak çözümler bulmak. ISSA olarak birlikte hareket etmenin uzun soluklu başarılar getireceğine inanıyorum.”

“Tedarikçilik sektör için hayati önem taşımaktadır”

Denizcilik Müsteşarı Hasan Naiboğlu da toplantıda yaptığı konuşmasında, “Tedarikçilik ve kumanyacılık özel düzenlemeler ve ilgi isteyen, uluslararası hukuk kurallarının da göz önünde bulundurulması gereken bir evresindedir” dedi. Naiboğlu konuşmasına şöyle devam etti:

 “Türkiye, Türk boğazları olan İstanbul ve Çanakkale boğazlarıyla Karadeniz’e giriş çıkış için bir yol olmasından dolayı hem bölge ülkelerine hem de burayla ticari bağlantıları olan ülkeler için çok önemli bir koridor görevi yapmaktadır. Limanlarımız bulundukları bölgelerde özellikle çevre ülkelerle ilgili ticari gemiler için önemli liman merkezleri olma özelliği taşımaktadır.

Ekonomimiz açısından büyük bir potansiyel arz eden tedarikçilik için bu sektörün ihtiyacı olan destek ve yasal düzenlemeler açısından Ulaştırma Bakanlığı ve Denizcilik Müsteşarlığı olarak üzerimize düşeni azamisini yapacağımız, desteğimizi esirgemeyeceğimiz muhakkaktır. Deniz yollarını vücudumuzun damarlarına benzetirsek gemiler kan hücreleri tedarikçiler de kanımızın sağlıklı olmasını sağlayan çok önemli unsurlardır. Tedarikçiliğin ayakta kalması ve işlevlerini doğru bir şekilde devam ettirmesi, denizcilik sektörünü aktif olarak destekleyebilmesi açısından hayati önem taşımaktadır.”

Folklor ekibi büyük ilgi gördü

Konuşmaların ardından çeşitli gösterilere yer verilen toplantıda, folklor ekibi büyük beğeni topladı.  Farklı yörelerden oyunlara yer veren ekip Horon, Halay, Zeybek ve Roman havalarından oluşan gösterileriyle izleyicilerden büyük alkış aldı.

Editör: TE Bilişim