Bir zamanlar AB Komisyonu tarafından uluslararası sularda istenmeyen Türk bayraklı gemiler için durum değişmeye başladı. Türk gemilerine uygulanan 'çok sıkı denetimler' de yerini 'denetimler'e bıraktı.
AB Komisyonu tarafından, "Denetimsiz gemileri AB sularında istemiyoruz", "Türkiye yüksek risk taşıyan ülkeler arasında" şeklinde eleştirilen Türk gemileri artık kara listeden çıkıyor.
Paris Mutabakat Zabtı (Paris Memorandum Of Understanding-MOU), 2003 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) sunduğu raporda Türkiye'yi kara listede gösteriyordu ve sakıncalı gemiler listesinde bulunan 112 gemiden 36'sını Türk bandralılar oluşturuyordu. Listede Türkiye'nin yanısıra Tonga, Bolivya, Kamboçya, Kuzey Kore ve Lübnan gibi ülkeler de yer alıyordu. Ayrıca adı geçen gemiler, çok tehlikeli kabul ediliyordu. AB yetkililerinin yasaklama kararında gemilerin yaşlılığından çok, deniz güvenliğini sağlamada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyişi etkili oluyordu.
Kara listede bulunan ülkelerin bir gemisi, bir yıl içinde iki defa AB limanlarında denetime takılırsa bir daha oralarda yük taşıyamıyor. Liman ve bayrak denetim sonuçlarına göre hazırlanan MOU raporu, IMO'ya üye ülkeler nezdinde referans kabul ediliyor.
Kaynak:Nuran Can-İzmir
DenizHaber.Com
Halen anlasilamadi galiba TURK gemileri kalite ve ya kalitesizlikten degil tamamen politik olarak kara listedeler.Ayni gemi Turk Bayraginda ve Malta bayraginda farkli muamele goruyorlar
Bu konu Politik olarak cozulecek.
Avrupada kac tane CIN Bayrakli gemi tutuklanmis /tutuklanamaz belirtilsin
Ha gayret