AB Komisyonu tarafından, "Denetimsiz gemileri AB sularında istemiyoruz", "Türkiye yüksek risk taşıyan ülkeler arasında" şeklinde eleştirilen Türk gemileri artık kara listeden çıkıyor.

Bir zamanlar AB Komisyonu tarafından uluslararası sularda istenmeyen Türk bayraklı gemiler için durum değişmeye başladı. Türk gemilerine uygulanan 'çok sıkı denetimler' de yerini 'denetimler'e bıraktı.

AB Komisyonu tarafından, "Denetimsiz gemileri AB sularında istemiyoruz", "Türkiye yüksek risk taşıyan ülkeler arasında" şeklinde eleştirilen Türk gemileri artık kara listeden çıkıyor.

Paris Mutabakat Zabtı (Paris Memorandum Of Understanding-MOU), 2003 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) sunduğu raporda Türkiye'yi kara listede gösteriyordu ve sakıncalı gemiler listesinde bulunan 112 gemiden 36'sını Türk bandralılar oluşturuyordu. Listede Türkiye'nin yanısıra Tonga, Bolivya, Kamboçya, Kuzey Kore ve Lübnan gibi ülkeler de yer alıyordu. Ayrıca adı geçen gemiler, çok tehlikeli kabul ediliyordu. AB yetkililerinin yasaklama kararında gemilerin yaşlılığından çok, deniz güvenliğini sağlamada üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyişi etkili oluyordu.

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Géza Dologh, sektörde üç yıl önceki bakış açısının değiştiğini, DTO ve armatörlerin bu konuyu ciddi bir şekilde ele aldığını söyledi. Yeni hükümetle birlikte Denizcilik Müsteşarlığı'na atanan yetenekli denizci yöneticilerin her çeşit önlemi aldığını ve işi takip ettiklerini vurgulayan Dologh, gemilerin uluslararası sulara çıkmadan önce önsörvey denilen bir kontrol yöntemiyle denetimlerinin yapılarak dışarıda tutulmalarının büyük ölçüde önlendiğinin altını çizdi. Dologh, Türkiye'nin 2003 yılından beri içinde bulunduğu AB kara listesinden kısa bir sürede çıkacağını tahmin ettiğini dile getirdi. 2004 yılında Paris MOU kapsamında tutulan Türk bayraklı gemi sayısı 68'ken 2005 yılında 41'e düşmesi de olumlu gelişmeleri gösteriyor.

Kara listede bulunan ülkelerin bir gemisi, bir yıl içinde iki defa AB limanlarında denetime takılırsa bir daha oralarda yük taşıyamıyor. Liman ve bayrak denetim sonuçlarına göre hazırlanan MOU raporu, IMO'ya üye ülkeler nezdinde referans kabul ediliyor.

Kaynak:Nuran Can-İzmir

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim