Türk denizcilik sektörü 2017 yılına umutla bakıyor

14. Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı, ‘Yeni Ufuklar’ mottosuyla 21-24 Mart 2017 tarihleri arasında Pendik Green Park Convention Center’da 11 bin m²’lik alanda 40’dan fazla ülkeden, 600’ü aşkın markayı ve 50’nin üzerinde ülkeden yaklaşık 10.000 ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor. İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın öncülüğünde, Marintec China başta olmak üzere 5 kıtada 12 farklı denizcilik fuarını üstlenen UBM tarafından düzenlenen fuar; yeni pazar ve işbirlikleri fırsatları sunarak 2017 yılına umutla giren Türk denizcilik sektörüne ihtiyacı olan ivmeyi kazandıracak.

2016 yılını dünya genelinde yaşanmakta olan global krizle beraber, iç sorunlarla da mücadele ederek geçiren Denizcilik Sektörü, 2017 yılına umutla bakıyor. Tersanelerin arazi tahsislerinin yeniden 49 yıla çıkartılarak ülkemize gelmek isteyen yabancı yatırımcının önünün açılması, su üstü askeri gemi ihtiyaçlarımızın tamamının yurtiçi tersanelerimizden karşılanması, Savunma Sanayii Projeleri, tersanelerde  kira indirimine gidilmesi, KOBİ’lere ve ihracatçılara kredi garanti fonu desteği verilmesi, uluslararası gemi sicili kaydıyla ilgili sıkıntıların çözülmesi, milletlerarası bir merkez olmayı hedefleyen İstanbul Tahkim Merkezi’nin kurulması, 2016 yılında sektöre damgasını vuran ve moral veren önemli gelişmeler oldu.

ihracat1-001.jpg

Denizcilik sektörünün krizi fırsata çevirerek rekabet ve verimini arttırma gücüne sahip olduğunu belirten UBM EMEA Türkiye Proje Danışmanı Esin Göksel Aslıhan, “21-24 Mart 2017 tarihleri arasında Pendik Green Park Convention Center’da düzenlenecek Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı’nda 40’tan fazla ülkeden 600’ü aşkın  markayı ve 50’nin üzerinde ülkeden 10.000’den fazla denizcilik profesyonelini ağırlamayı hedefliyoruz. T.C.Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğü ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonuyla Azerbaycan, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Ukrayna, Norveç, Rusya Federasyonu, Türkmenistan gibi 30’dan fazla hedef pazar ülkeden Alım Heyeti’ni  Exposhipping EXPOMARITT İstanbul’a getirmek üzere tüm girişimlerimizi gerçekleştirdik. İnanıyorum ki fuarımız yeni pazar ve işbirlikleri fırsatları sunarak 2017 yılına umutla giren Türk denizcilik sektörüne ihtiyacı olan ivmeyi kazandıracak” dedi. 

Sektörün ulusal ve uluslararası tüm temsilcilerini biraraya getirecek olan 14. Exposhipping EXPOMARITT İstanbul’a Azerbaycan, İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Rusya, Yunanistan, Hollanda, İtalya, Norveç,  Almanya,  İngiltere, Romanya, İspanya, Katar, Finlandiya, Kazakistan,  Yemen, Bulgaristan, Tunus,  Mısır,  Fas, Cezayir, Türkmenistan, Ukrayna  Lübnan, Çin,  Amerika Birleşik Devletleri, Kore, Japonya, Irak, Suudi Arabistan,  Danimarka, Brezilya, Panama, Suriye’den Alım Heyetleri’nin gelmesi için gerekli tüm girişimler yapıldı. Bu sene yoğun katılımın beklendiği programa hedef ülkelerden sektördeki satın alma süreçlerini yöneten denizcilik firmalarının üst düzey yetkililerinin ve özellikle de Yunanistan ve Afrika’daki çeşitli uluslararası kurumların destekleri ile gelecek delegasyonarın katılması bekleniyor. 

''Uluslararası sektör lideri kurumlar Exposhipping EXPOMARITT İstanbul’u destekliyor''

Devletin savunma sanayiine dair önemli projeleri Türk firmalara emanet etmesiyle birlikte iç piyasada yaşanan hareketliliğin dış piyasada da yansıma bulmasının beklendiğini ifade eden Esin Göksel Aslıhan şöyle devam etti: “Exposhipping EXPOMARITT İstanbul olarak denizcilik sektörü için çok önemli uluslararası işbirliklerine imza attık. Innovation Norway, Yunan Deniz Ticaret Odası, Seatrade, Marintec China, Blue Maritime Cluster ve Afrika Armatörler Birliği gibi önemli uluslararası kurumlar destekçilerimiz arasında yer alıyor”. ifadelerini kullandı. 

Asya’nın en büyük gemicilik ticaret fuarı Marintec China başta olmak üzere 5 kıtada 12 farklı denizcilik fuarı düzenleyen UBM tarafından düzenlenen 14.Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı, denizcilik sektörünün ulusal ve uluslararası arenada söz sahibi tüm lider kurum ve kuruluşlarını biraraya getiriyor. Fuar, İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın Türkiye’de desteklediği tek denizcilik ve gemi inşa fuarı olma ayrıcalığına sahip. T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile T.C. Ekonomi Bakanlığı başta olmak üzere yurtiçinden sektörün en önemli meslek örgütleri Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği, Gemi Sanayicileri Derneği, Gemi ve Yat İhracatçılar Birliği, Gemi Brokerları Derneği, Türk Deniz Eğitim Vakfı, Türk Armatörler Birliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası, Gemi Mühendisleri Odası, Yalova Altınova Tersane Girişimcileri ile Gemi Tedarikçileri Derneği Exposhipping EXPOMARITT İstanbul’un önemli destekçileri arasında yer alıyor. 

Türkiye'nin denizcilik alanında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Innovation Norveç ve İMEAK Deniz Ticaret Odası, ‘Turkey & Norway Towards the Future Semineri' düzenliyor.

Denizcilik Sanayii, sektörün bugününü, geleceğini, sorunları ve çözüm önerilerini 14.Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Gemi İnşa ve Yan Sanayi Fuarı’nda masaya yatırmaya hazırlanıyor. 21-24 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek etkinlikler dizisi 21 Mart tarihinde İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Innovation Norway iş birliğiyle düzenlenecek ‘Turkey & Norway Towards the Future Semineri' ile başlayacak. Türkiye'nin denizcilik alanında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke olan Norveç ile birlikte gerçekleştirilen seminerde iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı mücadelede dünya denizciliğinin ana gündemini oluşturan 'Green Shipbuilding' ve 'Green Shipping' konuları ele alınacak.

'Global Maritime Summit’

Diğer bir etkinlik olan ‘Global Maritime Summit’, denizcilik sektöründe çok sayıda uluslararası fuar ve konferansın altında imzası bulunan SEATRADE öncülüğünde 22-23 Mart tarihlerinde IMEAK Deniz Ticaret Odası ve Türkiye Denizcilik Eğitim Vakfı’nın (TÜDEV) onayı ve sektöre ait bir dizi uluslararası ve ulusal derneğin desteğiyle düzenleniyor. Denizcilik endüstrisini uluslararası ve bölgesel bazda etkileyen kilit konulara odaklanacak Zirve, global pazarların nasıl bir seyir izlediğine, yasal değişikliklerin armatörlerin elde ettikleri sonuçları nasıl etkilediğine, finansmanın nerelerden sağlandığına ve teknolojik gelişmelerin sektörü nasıl dönüştürmekte olduğuna  ilişkin büyük resme ışık tutacak.

Denizcilik sektörünün durumu

Exposhipping EXPOMARITT İstanbul’un evsahipliğinde gerçekleşecek 2 günlük zirve,  ‘Denizcilik Sektörünün Durumu: Global Eğilimler’ ve ‘Türkiye Perspektifinden Bakış’ın ortaya konacağı açılış konuşmalarıyla başlayacak, ardından gerçekleşecek ‘Armatörler Paneli’nde,  ‘Denizcilik sektörü genel durumu’, ‘Sektör içi bütünleşme’, ‘Yeni işler nereden gelecek?’, ‘Armatörler, Hanjin sonrasında, mevcut ticari baskılarla nasıl başa çıkabilirler?’ konuları ele alınacak. Panel, ‘Yeni fırsatlar nerelerde bulunabilir?’ başlıklı tartışma  ile sona erecek.  Öğleden sonraki ilk oturumun başlığı ‘Yasal Çevre’. Oturumda; ‘Armatör ve yasal çerçeve - yaklaşmakta olan teslim tarihlerine genel bakış’, ‘Balast Suyu Yönetmeliğinde son durum’, ‘2020 sülfür üst limiti & AB MRV Yönetmeliği’ konuları gündeme gelecek. Oturum sonunda ‘Emisyonların ölçülmesi ve yönetmeliklerin uygulanması ve denizcilik sektörü aktörleri bu çevresel düzenleme çığını kendi avantajlarına çevirebilir mi?’ konulu tartışma gerçekleşecek. 

‘Gemiyle Nakliyatta Enerji Verimliliği

Gemiyle Nakliyatta Enerji Verimliliği’ ikinci oturumunun konu başlıkları ise ‘Operasyonel stratejilerle verimlilik sağlanması’, ‘Yakıt tipleri – armatörlerin bakış açısı’, ‘Gemi tasarımları– son trendler‘ ve oturum sonunda gerçekleşecek ‘Yakıt verimliliğinin maliyet faydaları’ başlıklı tartışma.  22 Mart’taki üçüncü ve son oturum ‘Gemi Finansmanı’ başlığıyla yapılacak. ‘Gemi finansmanı sektörünün durumu’, ‘Geleneksel bankaların sektörden ayrılmasının nakliyeciler üzerindeki etkileri’ ve ‘Bir büyüme kaynağı ve sermayeye erişim aracı olarak hisse senedi piyasaları’ başlıklarının ele alınmasının ardından ‘Neye yatırım yapmalı? ve sermayeye nasıl erişilir?’ başlıklı tartışma gerçekleşecek. Global Denizcilik Zirvesi’nin ikinci gününde öğleden önce ‘Geleceğin Gemileri’, ‘Akıllı Denizcilik’, öğleden sonra ‘Gemi İnşaatı, Tamiri ve Bakımı’, ‘Gemi Geri Dönüşümü’ , Gemi Nakliyeciliğinde İnsan Unsuru’ başlıklı oturumlar yapılacak. Geleceğin Gemileri Oturumu’nun alt başlıkları ise  ‘Gemi motorları ve yakıt tipleri - genel bakış ve çıkarımlar’, ‘LNG - daha yeşil bir yakıt seçimi’,  ‘Baştan inşa etmek mi? yoksa yenilemek mi?’ ve ‘Eko-gemiler’ olacak. Oturum, ‘Armatörler yakıt verimliliğinin sunduğu maliyet faydalarından ne kadar faydalanıyorlar? Bu sektördeki verimliliğin getirdiği faydalar nelerdir?’ konulu tartışma ile sona erecek.  Öğleden önceki son oturumun konusu:  ‘Akıllı Denizcilik’, alt başlıkları ise  ‘Büyük veri (Big Data): PMS’den Bulut Bilişime ve Nesnelerin İnternetine’, ‘Solas - ECDIS ve BNWAS gereklilikleri’, ‘Siber güvenlik’. Bu oturum da, diğerlerinde olduğu gibi tartışma ile sona erecek. Tartışmanın konusu: ‘Büyük verinin gemi nakliyeciliğini değiştirdiği söyleniyor. Peki bize engel olan nedir?’ olacak.  ‘Global gemi inşa sektörünün genel durumu’, ‘Türk gemi inşaa sektörünün bakış açısı’, ‘Yenilemeler – ölçek ve talep’, ‘Gövde denetleme, özel kaplamalar ve boyalar, vs. için dronların kullanımı gibi yeni teknolojiler’in ele alınacağı ‘Gemi İnşaatı, Tamiri ve Bakımı‘ başlıklı oturumun tartışma konusu: ‘Türk tersaneleri yeni çıkacak olan çevresel yönetmeliklerden faydalanmak için iyi bir konumda: yeni fırsatlar nerelerden gelecek?’. 

Gemi Geri Dönüşümü ve Gemi Nakliyeciliğinde İnsan Unsuru

Gemi Geri Dönüşümü ve Gemi Nakliyeciliğinde İnsan Unsuru’ başlıklı oturumlarda ele alınacak konular ise, ‘Hong Kong Konvansiyonu & AB gemi dönüşüm yönetmeliği – genel hatlar’, ‘Gemi sahibinin bakış açısı’, ‘Nakit satın alan müşterinin bakış açısı’, ‘Tersanenin bakış açısı’,  ‘Öğrenim, eğitim & insan kaynaklarının gemicilik sektörü içerisinde tutulması’, ‘SAR Operasyonları’, ‘Korsanlık’ olarak sıralanıyor. ‘Türkiye yeşilci bir gemi geri dönüşüm noktasında, tercih edilir hale gelecek mi?’ ve ‘Türk Denizciliğinin geleceği’  SEATRADE öncülüğünde düzenlenen Global Denizcilik Zirvesi’nin son oturumları olacak. 24 Mart'ta düzenlenecek olan Katılımcı Seminerleri ise, firmaların son teknoloji ürün ve gelişmeleri aktarabilecekleri ortak buluşma platformu görevini üstlenecek.

''Mücitler Pavilyonu ile yenilikçi fikirler destekleniyor''

14. Exposhipping EXPOMARITT İstanbul, ‘Yeni Ufuklar’ mottosu kapsamında girişimcilere ve inovatif fikirleri olan mücitlere de kapılarını açtı. Fuar kapsamında küçük ölçekli denizcilik firmalarına uluslararası pazarlara ulaşma fırsatı sunmak üzere New Market Pavilyonu oluşturuldu ve katılım sağlamak isteyen firmalara destek olmak üzere temel stant paketinde metrekare başına yüzde 50 indirim uygulaması başlatıldı. İnovasyon (Mucitler) Pavilyonu ise yenilikçi fikirlerini ve ürünlerini fuarda sergilemek isteyen sektörün mucitlerine ücretsiz olarak açıldı. 

''Exposhipping EXPOMARITT İstanbul, bu yıl sektörün kalbi Pendik’te''

kariyer-(1)-005.jpg

14. Uluslararası Exposhipping EXPOMARITT İstanbul Fuarı bu yıl, sektörünün kalbinin attığı ve faal tersanelerin yüzde 80’ine yakının yer aldığı Pendik’e taşındı. Sektörden gelen ve UBM tarafından hayata geçirilen yer değişikliği sayesinde yurtdışından gelen ziyaretçiler Türk tersanelerini yakından görme ve inceleme fırsatı bulacaklar.  Anadolu Yakası’nda büyük bir fuar alanı bulunmadığı için, yer değişikliği ssorunu Pendik Green Park Convention Center’ın önünde bulunan 11 bin metrekarelik alanda mega konstrüksiyon kurulması ile aşıldı.

Editör: TE Bilişim