Türk Denizciliğinin Geleceği Parlak

Informa Grubu’nun üyesi Lloyd’s List Events tarafından organize edilen “2.Türk Denizciliği ve Gemi Finans Konferansı”, 28-29 Kasım tarihleri arasında İstanbul Hyatt Regency Otel’de gerçekleştirildi.

Garanti Bankası ve Denizbank ortak sponsorluğunda İMEAK DTO, Deniz Ticareti Dergisi, Lloyd’s Shipping Economist, Marine&Commerce ve Lloyd’s List desteği ile gerçekleştirilen organizasyon birçok yerli ve yabancı, başta finans kuruluşları, armatörler ve işletmeciler olmak üzere denizcilik camiası tarafından ilgiyle takip edildi.

Açışta konuşan Baltık Borsası Başkan Yardımcısı Michael Drayton, Türkiye’yi ikinci vatanı olarak gördüğünü söyledikten sonra Türk denizciliğinin geldiği noktayı dışarıdan gözleyen biri olarak inanılmaz bulduğunu belirtti. Bunda payı olan denizci aileleri kutladı. Cerrahgil Grubu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, 1974’ten günümüze Türk denizciliği kadar dünya denizciliğinin de değiştiğini ortaya koydu. Piyasaların örneğin bir 5 yıl öncesine oranla daha riskli olduğunu belirterek genç nesle öğütler verdi.

Ardından TURMEPA ve denizlerin temizliği konularında konuşan Cerahoğlu’ndan sonra söz alan DTO Başkanı Metin Kalkavan da Türk denizciliğinin geçirdiği gelişimin başta gemi ve yat inşa olmak üzere, armatörlük, limancılık alanlarında da kendini gösterdiğini buna rağmen bu gelişime ülkenin henüz tam olarak hazır olmadığını söyledi. Ülke denizciliğine yabancı yatırımın aktığını fakat bunun daha da artması gerektiğini belirten Kalkavan; yüksek YTL, yetersiz yan sanayi ve personel konularında acil tedbir alınmasını istedi. Kalkavan, Türk denizciliğinin geleceğinin çok parlak olacağını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Organizasyon birbirinden ilginç bilgiler içeren çeşitli sunumlarla iki gün boyunca yüksek katılımla sürdü. Ancak uzmanların, geleceğe yönelik tahmin yapmaktan kaçındıkları da gözlendi.

Fotograf: Sevim TARHAN-Deniz Ticaret Dergisi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim