Türk Boğazları, Kıyı Emniyeti’ne emanet

Yeni yılın ilk günü Kılavuzluk ve Römorkörcülük Teşkilat Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik, kılavuzluk hizmetlerini dünyadaki örneklerine benzer şekilde tekel olarak muhafaza ederken römorkörcülük hizmetlerine kontrollü ve kısmi rekabeti getiren hükümleri içeriyordu. Ancak Yönetmelik bu yönünden çok, denizcilik ve kılavuzluk ve römorkörcülük kamuoyunda, Türk Boğazlarında verilmekte olan kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin geleceğinin ne olacağı endişeleri bağlamında konuşuldu. Yönetmeliğin 11/2 ve 17/4 Maddeleri üzerinde yoğunlaşan bu sorulardan bazıları şunlardı:

1-    Türk Boğazları yönetmeliğe dahil mi?
2-    Türk Boğazlarında hem kılavuzluk hem de römorkörcülük hizmeti vermekte olan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Yönetmeliğin 11/2 Maddesi uyarınca bu hizmetlerden birisinden vazgeçmek zorunda kalacak mı?
3-    KEGM bünyesinde görevli aynı zamanda iki farklı özel kılavuzluk kuruluşlarına daha ortak olmuş olan kılavuz kaptanlar Yönetmeliğin 17/4 Maddesi gereği KEGM’deki kılavuz kaptanlık görevi ile özel kılavuzluk kuruluşu ortaklığı arasında bir tercih yapmak zorunda mı bırakılacaklar?

KEGM Yönetmelik kapsamında değil

DenizHaber.Com un Ankara’daki yetkililerden edindiği bilgiler yukarıdaki üç sorunun cevabını da verir nitelikte.

Edinilen bilgilere göre, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, kılavuzluk ve römorkörcülük hizmeti verdiği bölgeler açısından bu yönetmelik kapsamındaki maddelerden etkilenmeyecek. 

Bu konuda yayınlanacak olan Genelgede açıklayıcı hükümler bulunabileceği gibi, KEGM Ana Statüsünde de bu hizmetlerin tekel hakkı olarak TDİ’den devralınmasından gelen hakkı koruyucu ekleme yapılabilecek. 

Tek özel kuruluş ortağı kılavuz kaptanlar etkilenmeyecek

Denizhaber.Com’un edindiği bilgilere göre KEGM Bünyesinde çalışmakta olan diğer özel kılavuzluk kuruluşlarına ortak olanlardan tek özel kuruluş ortağı kılavuz kaptanlar, yeni yönetmelik 17/4 hükmünden etkilenmeyecekler. Ancak KEGM dışındaki bir başka kılavuzluk kuruluşuna da ortak olamayacak veya görev alamayacaklar. 

Editör: TE Bilişim