Yabancı bayraklı teknelerin Türk Bayrağına geçmesi ile ilgili mevzuat değişikliği konusunda, tekne sahiplerinin bilgilendirilmesi amacıyla Samsun Yelken Kulüpte Samsun Liman Başkanı Müh.Aydın Ünal'ın da katılımı ile bir toplantı yapıldı. 

Resmi Gazetenin 27.01.2017 tarihli ve 29961 sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 Sayılı Kanun ile, yabancı bayrak taşıyan teknelerin, Türk Bayrağına geçmesi teşvik edilerek, bu durumdaki yat,kotra ve gezinti gemileri için bir çok avantajlar getirilmiştir. Bu kapsamda, Ulaştırma,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca yayınlanan bir Tebliğ ile, yurt dışında bulunan veya yabancı bayrak çekilmiş olan gerçek ve tüzel kişilere ait, yat,kotra ve gezinti gemilerinin  ithali, Türk bayrağına geçişi ve Türk Liman bağlama ve siciline kaydı için gereken şartlar, istenen belgeler ve yapılması gerekenler belirtilmiştir. 

Bu amaçla, Samsun Liman  Başkanlığınca, Samsun Yelken Kulübünde bir toplantı tertip edilmiş ve yabancı bayrak taşıyan tekne sahiplerine, Kanun ve Tebliğ'in uygulanması konusunda açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Samsun Liman Başkanı Aydın Ünal tarafından verilen brifingde, teknelerin Türk bayrağına geçişi ile ilgili prosedür ve istenecek belgeler Samsun'lu tekne sahiplerine bildirilmiştir. Ünal'ın vermiş olduğu bilgilere göre; Mevzuat değişikliği ile, teknelerin ithali ve  tesciline ilişkin iş ve işlemlerde, bağlama kütüğü ruhsatnamesinden alınacak harçlar hariç, gümrük vergisi dahil, her türlü vergi,resim,harç,fon ve paylardan istisna tutulmuş, mezkur teknelerin, ithali öncesi dönemlere ilişkin olarak, bunların ediniminden kaynaklı vergi incelemesi veya tarhiyat yapılmayacağı bildirilmiştir. Ayrıca Kanun ile bağlama kütüğü harçları, sadece kayıt harcı ile sınırlandırılmış, vize harçları kaldırılmıştır.

Toplantı sonunda, Liman Başkanı Aydın Ünal tarafından, katılımcılara, Bakanlıklarının hazırlamış olduğu broşürler ile Türk Bayrağı takdim edilmiştir. Önemli vergi avantajları nedeniyle, öncelikle Türk sahipli, pek çok yabancı bayraklı teknenin Türk bayrağına geçmesi beklenmektedir.  

Editör: TE Bilişim