Tüm Yat Limanlarında "Mavi Kart" Sistemi
İlk kez 2011'de Muğla ve Antalya'da başlatılan "Mavi Kart" sistemi, Türkiye'nin tüm kıyı illerinde uygulanır hale gelecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla dünyada ilk kez hayata geçirilen "Mavi Kart" sistemi, İstanbul'daki 8 yat limanında da devreye alınmasıyla Türkiye'nin tüm kıyı illerinde yayınlaştırılacak.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 2011'de ilk kez Muğla ve Antalya'da başlatılan Mavi Kart sistemi, İstanbul'un da devreye girmesi ile tüm kıyı illerinde uygulanır hale gelecek. Türkiye'deki tüm yat limanlarının "Mavi Kart" sistemine geçiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'nın katılımıyla 7 Mayıs Cumartesi günü İstanbul Ataköy Marina'da düzenlenecek toplantıyla yapılacak.

Mavi Kart Sistemi Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2011'de yayımlanan genelgeyle uygulamaya konan Mavi Kart sistemiyle turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanıyor. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında "Mavi Kart" isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını veriyor.

Verilen atıklar ise Bakanlıkça oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınıyor. Gemilerin ne kadar atık verdikleri, zamanı, sefer bilgileri gibi veriler bu yazılım yoluyla takip edilerek, kontrol altında tutuluyor.
Editör: TE Bilişim