Kemaloğlu: "Trabzon limanı özelleştirildi, Ofis'in liman siloları bunun dışında kaldı"

Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Kiralamak istediği liman siloları, özelleştirme engeline takıldı.

Ofis, 6 liman silosunu özel sektöre kiralayarak 10 milyon Yeni Türk Lirası (10 trilyon TL) gelir elde etmeyi hedefliyordu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Türkiye genelindeki bütün liman silolarını özelleştirme kapsamına aldığı için Ofis'in ihaleleri yarım kaldı. İzmit-Derince, Balıkesir-Bandırma, Antalya, Trabzon. İzmir ve Tekirdağ'daki siloları 5 yıllığına kiralamak İçin ihale açan Ofis, toplam 260 bin tonluk liman kapasitesini özel sektöre işletmeyi planlıyordu. Antalya, Trabzon ve Tekirdağ'daki limanların çevresindeki arazileri de ayrıca kiraya vermeyi düşünüyordu. 20 Aralık 2004'te yapılması planlanan ihalelere, şu ana kadar aralarında ABD'den Cargill ve Almanya'dan bazı yabancı şirketlerin bulunduğu 16 firma talip olmuştu.

Ofis Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Bahis Siteleri liman siloları özelleştirme kapsamına alındığı için ihalelerini sonuçlandıramadıklarını açıkladı. TMO'nun silolarının özelleştirme dışında tutulması için Özelleştirme İdaresi'ne talepte bulunduklarını aktaran Kemaloğlu, "Trabzon limanı özelleştirildi. Ancak Ofis'in liman siloları bunun dışında kaldı. Biz bu örnekten harekede, diğer silolarımızın da özelleştirme kapsamı dışında tutulmasını istiyoruz" diye konuştu.

TMO'nun planlarına göre Derince, Bandırma, Antalya, Trabzon'un tamamı ile İzmir'deki 30 bin ton kapasiteli eski silo ve 70 bin tonluk Tekirdağ silosunun ise 40 bin tonluk kısmının işletme hakkı özel sektöre verilecek.

5 yıllığına kiralanacak, silolara daha sonra hububat depolanabilmesi için kimyasal ve zehirli malların konulmasına izin verilmeyecek. Siloların etrafındaki araziler yatırım amacıyla ayrıca kiralanabilecek. Yatının projesiyle gelen firmalara ihalede öncelik tanınacak.
 

(Kaynak: Gazete 34)

Editör: TE Bilişim