"TEKNELERİN HER BİRİNİN SİGORTASI VAR" 

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Yönetim Kurulu, 26 Nisan 2017 Çarşamba günü, Hürriyet Gazetesinde çıkan haber metnine istinaden kamuoyunu bilgilendirmek maksadıyla basın açıklamasında bulundu.

Tekne Sigortaları İle İlgili DTO Fethiye Şb. Yönetimi Basın Açıklaması şu şekilde:

Başta Hürriyet gazetesi internet sitesi olmak üzere çeşitli sitelerde 23 Nisan akşamından itibaren yayınlanan Noyan Doğan imzalı haber yazısında yat ve tur teknelerinin %95’inin sigortasız olarak sefere çıktığı yönünde iddialar yer almaktadır. 

(http://www.hurriyet.com.tr/tekne-sahiplerine-kotu-haber-40435907

İlgili yazıda turist taşıyan teknelerde sigorta kullanımının yaygın olmadığı, gezi teknelerinin zorunlu olmasına rağmen sigorta yaptırmadığı, turiste herhangi bir şey olması halinde sigorta teminatı altında olmadığı, üçüncü şahıslara karşı teminat verilmediği, yasal olarak tur teknelerinde taşınan yolcuların “insan” kabul edilmediği, turizm alanında araçlara istisna tanındığını ve teknelerin %95’inin sigortasız olarak faaliyet gösterdiği yönünde ibareler yer almaktadır. 

Öncelikle bilinmelidir ki, turizm alanında faaliyet gösteren tüm tekneler büyüklüğüne ve yolcu kapasitesine bakılmaksızın “Deniz Turizmi İşletme Belgesi” almakla yükümlüdür. Bu belgeyi alabilmek için her sene ZORUNLU olarak üçüncü şahıs mali mesuliyetini de kapsayan sigorta yaptırmak durumundadır, aksi takdirde bu belgeyi alamaz. Bu durumdaki teknelere liman başkanlığı tarafından çıkış izni verilmez, izinsiz çıkanlara da Sahil Güvenlik birimleri gerekli müdahaleyi yapar. 

Dolayısıyla denize çıkan ve yolcu taşıyan TÜM ticari tekneler yolcu kapasitesine ve büyüklüğüne bakılmaksızın sigorta yapmakla mükelleftir. Bu sebeple ilgili haber yazısındaki “deniz araçlarının %95’i sigortasız” ibaresi gerçeği yansıtmamaktadır. 

Turizm açısından sıkıntılı bir sezona hazırlandığımız şu günlerde bu haber ve içeriğindeki bazı iddialar talihsiz ve amacını aşar nitelikte görünmektedir ve teknelerimizde tatil geçirme planı yapan misafirlerimizin kafasındaki soru işaretlerini gidermek için bu açıklama zaruri hale gelmiştir.  

Teknelerimizde tatil planı yapan tüm misafirlerimizin müsterih olmalarını diler, deniz turizmi alanında faaliyet gösteren gerek günübirlik teknelerimizin gerekse mavi yolculukta kullanılan yatlarımızın TAMAMININ sigorta teminatı altında bulunduğunun bilinmesini kamuoyuna saygıyla duyururuz. 

Editör: TE Bilişim