"Şehidin parası yabancı armatöre" 

Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Duman; yakın geçmişte İzmit Körfezinde kılavuzluk ve römorkörcülük tarifelerinde yapılan indirimlerin devletin gelir kaybına yol açtığını belirterek "Bu rekabette yabancı armatör kazandı, ülkemiz, Türkiye kaybetti" dedi.

Deniz Ticaret Odası'nın geçtiğimiz Perşembe günü yapılan Meclis Toplantısında söz alan Ruhi Duman; "Bu çok önemli indirimden dolayı devletin kaybı oldu. Bu kayıptan dolayı biz üzüntü duyuyoruz. Eğer bu indirim yapılmasaydı devlete büyük bir vergi geliri olacaktı. Güney Anadolu’da her gün şehit verdiğimiz mücadeleye katkısı olacaktı. Genç yaşta vatan uğruna şehit düşen gençlerimizin yetim kalan çocuklarının okumasına katkısı olacaktı. Ama bu yapılmadı. Bu yetimlerin ve devletin hakkı verilmedi." dedi.

"Rekabet, bilim bilgi, teknoloji ve kaliteyle yapılır, fiyat indirimi ile rekabet yapılmaz." diyen Ruhi Duman; "Fiyat indirimi ile yapılan rekabette karşınızdakini kazandırırsınız, siz kazanmazsınız. Devlet tarafından belirlenen ücretlerin altında fiyat indirimi yapıldığında, daima karşınızdakini yani yabancıları kazandırırsınız." dedi.

Kalkavan: "Dünyanın gidişatı böyle değil"

Ruhi Duman'ın bu sözlerine Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan cevap verdi.

 "Ruhi beyin fikirlerine saygı duyuyorum, ama dünyanın gidişatı böyle değildir." diyen Metin Kalkavan; "bu talihsiz bir açıklamadır" diyerek tepkisini dile getirdi. Yabancı armatörlere yapılan indirimleri "Bu paralar sizin, bizim, vatandaşın, ülkenin parasıdı9r" şeklinde nitelendiren Kalkavan; şunları söyledi:

"Bu paralar sizin, bizim, vatandaşın, ülkenin parasıdır. Bu zannediliyor ki fiks bir ücret var, armatörün aldığı orada indirim yapıldığı takdirde bu armatörün cebine giriyor. Navlun böyle hesap edilmiyor. Navlun; liman masrafı, içinde en büyük kalem kılavuzluk römorkörlüktür, artı yakıt, artı komisyon, artı üstünde gündelik olarak geminin kaç paraysa günlük ücreti onun taşıdığı tonaja bölümüyle çıkar. Bu hiçbir zaman armatörün parası değildir. Bunu armatörün parası diye söylerseniz o kulvara yardımcı olursunuz. Devlet zarara uğruyor, armatörler rant istiyor, cebine para atmak istiyor. Bu tamamıyla doğru değildir. Böyle bir şey olsa bütün Yunanistan gelen gemi sayısı bizden fazla çok daha yukarı çıkartır veya diğer batı ülkeleri. Ama bunun esası rekabettir. Ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ana prensiptir. Rekabetin yapılmayacağı yerler vardır, Aykut kaptana katılıyorum, kılavuzluk güvenlik rekabeti olmadığı yerler vardır ama oralarda şirketleşme yoktur, ticaret yoktur, kar amacı yoktur."

Kalkavan ayrıca sitemiz yazarlarından Kaptan Cahit İstikbal'i; DEKAŞ Genel Müdürü Aykut Erol'u ve Medmarine Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı R. Hakan Şen'i "Hodri meydan" diyerek basın önünde kılavuzluk ve römorkörcülük konularında münazaraya davet etti.

Kaynak: Vira Haber

Editör: TE Bilişim