Satış Tepkilerine UN Ro-Ro'dan Cevap  Geldi
 
UN RO -RO 'nun ABD 'li KKR 'a satılmasına bazı hissedarlar ile ihracatçıların gösterdiği tepkiyi cevaplayan İcra Komitesi Başkanı Cüneyt Solakoğlu , 'Satmayalım demek 1.25 milyar doların Türkiye ekonomisine girmesine karşı çıkmak demektir' dedi.

UN RO -RO 'nun 910 milyon euroya (1 milyar 250 milyon dolar) Amerikalı yatırım fonu şirketi Kohlberg Kravis Roberts 'a (KKR ) satışının ihracatı baltalayacağı, gemilerin rakip şirketlere geçeceği ve fiyatların artacağı iddialarına şirketin İcra Komitesi Başkanı Cüneyt Solakoğlu sert çıktı. Tüpraş ve Erdemir gibi stratejik kurumların büyük fiyatlarla satıldığına işaret eden Solakoğlu , 'UN RO -RO niye satılmasın? Bu tepkileri anlamak mümkün değil. Bu satışa engel olmak 1 milyar 250 milyon doların Türkiye ekonomisine sağlam şekilde girmesine engel olmaktır' dedi.

Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini 12 gemisiyle İstanbul 'dan İtalya 'nın Trieste Limanına taşıyan Ro -Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği (RODER )'e ait taşımacılık şirketi UN RO -RO 'nun satış süreci yaklaşık bir ay içinde tamamlandı. 8 grubun yarışında KKR ipi göğüsleyen şirket oldu. Münhasırlık anlaşması 23 Eylül 'de tamamlanacak olan şirket rekor fiyata alıcı bulurken satışa çeşitli kesimlerden de tepkiler geldi. UN RO -RO 'nun Türkiye için stratejik değere sahip olduğunu iddia edenler şirketin ileride Yunanlı bir rakibe satılabileceğinden satış sonrası zam yapılabileceğine kadar çeşitli iddiaları gündeme getirdi. Satış sürecini yöneten Solakoğlu , ayrıntıları Referans 'a anlattı.

Satış sürecine dair iddialara yanıt veren Cengiz Solakoğlu , Türkiye ekonomisindeki iyileşmeye paralel olarak yabancı yatırımcıların da ilgisinin arttığını ve bu ilginin denizcilik sektörüne de yansıdığını vurguladı.

Solakoğlu , 'Tersanelerin aç olduğu, armatörlerin iflas noktasına gelip boğazdaki villalarını sattığı dönemler tamamen tersine döndü. Tersanelere refah, armatörlere kredi ve nur yağdı. Şirketimiz de 1998 sonunda başladığı büyük ve iddialı yatırımını muhteşem bir yere getirdi. Sektörün zirveye çıktığı bir dönemde satış kararı aldık' dedi.

Pendik -Trieste çalışacak

Şirketin stratejik olması nedeniyle satılamayacağı yönündeki iddiaların gerçekçi olmadığını belirten Solakoğlu , satış sürecinin başında 850 milyon eurodan daha az fiyata satmama kararı aldıklarını anımsattı. Eleştiriler karşısında 'Aileden miras kalmış Kuran -ı Kerim 'i sattığımı falan zannedeceğim neredeyse' diyen Solakoğlu , şöyle devam etti: 'Limanımızı ya da gemilerimizi satmıyoruz, uluslararası taşımacılık yapan şirketimizi satıyoruz. Aynı işi dünyanın herhangi bir ülkesinden yatırımcı gelir ve yapar. Denizcilik Müsteşarlığı 'nın verdiği bir hat müsaadesi vardır. O da izin vermezse o sulara girmeniz mümkün değildir. Girişin serbest olduğu bir sektörde stratejik önemden bahsedebilir misiniz? 'Gemileri alıp götürecekler' lafını da ancak kahvede oturan biri söyleyebilir. 2008'de teslim alacağımızın 2 geminin değeri 47 milyon euro , limanımız ise 50 milyon euroya mal olmuştu. Avrupa 'daki hedef ülkelere yapılan ihracatın yüzde 44'ünü biz yapıyoruz . Pendik -Trieste hattı çalışmaya devam edecek, kimsenin kuşkusu olmasın.'

Solakoğlu 2 yıl daha görevde


KRR'ın UN RO -RO 'yu 5-7 yıl sonra satmayı planladığını kaydeden Solakoğlu , şirkette sistemin eskisi gibi devam edeceğini söyledi. Solakoğlu , 'Kimsenin bir endişesi olmasın. Üst yönetim kadrosu eskisi gibi görevine devam edecek. Ben artık çalışmak istememe rağmen satış şartı gereği 2 yıl bu görevde kalma taahhüdünde bulundum' dedi. 'ın şirketi devraldıktan sonra zam yapacağına ilişkin söylentilerin de gerçeği yansıtmadığını belirten Solakoğlu , taşıma ücretlerine zam yapıldığı takdirde yüzde 15'lik müşteri kaybı yaşanacağını söyledi. İş planları çerçevesinde 2011'e kadar zam yapmama kararı aldıklarını, 'ın da bu görüşte olduğunu belirten Solakoğlu , ', müşterilerle teker teker görüştü ve piyasa şartlarını öğrendi. Alan şirket bu parayı çıkarmak için zam yapacağını düşünecek kadar sığ olamaz. Zam söylentileri tamamen hikaye. Şirketi borsaya açalım önerileri ise yarısını kıyma yarısını kuşbaşı yapalım demekten başka bir şey değil' dedi.

Satıcı, sonra talip oldu

Şirketin satışında 'kataküllü' yapıldığına ilişkin söylentilere anlam veremediğinı söyleyen Solakoğlu , Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM ) Başkanı Oğuz Satıcı 'nın satış süreci sonlandıktan sonra şirkete talip olduklarını anlatan bir mektup yazdığını belirtti.

Solakoğlu , 'İhale herkese açık yapıldı. Teklifi olan getirseydi. , bana bankalarından referans getirdi, imzayı atarken bu parayı bloke ediyor. Paranın bloke edilmesine 9.5 gün kala attığım bütün adımlardan hukuken sıyrılacağım ! Uluslararası piyasalarda çalışan bir şirket olarak itibarımı bir kenara atamam. Bu mektuba cevap vermiyorum ve kınıyorum' diye konuştu.

Stratejik bir kurum olarak değerlendirdikleri UN RO -RO 'nun satışına karşı olduklarını açıklayan Satıcı, 'Bu şirketin kontrolü, istemeyeceğiniz insanların ya da rakiplerinizin eline geçebilir . Bu Ro -Ro gemilerinin 2 gün çalışmadığını düşünebiliyor muzunuz? UN RO -RO bir yatırım fonu şirketine satılabilecek çapta bir şirket değil' açıklamasını yapmıştı.

UN RO -RO hissedarlarından Çobantur Ticaret ve Nakliye Lmt . Sahibi Necmi Çobanoğlu da şirketin satışına başlangıçta onayladıklarını ancak ABD 'li bir yatırım fonuna satılması nedeniyle sektörün geleceğinden endişe duyduklarını söyledi. Çoban, 'Sıkıntımız had safhada. Bazı ortaklar arasında ciddi çatlaklar çıkmaya başladı. Bu filo Türkiye 'ye her alanda lazım. 45 hisse sahibi bu işe karşı' dedi.

Satışa itiraz edenler arasında bulunan Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND ) Başkanı Tamer Dinçşahin ise satışın ardından taşıma fiyatlarına zam yapılacağı endişesini taşıdıklarını kaydederek, UN RO -RO 'nun İstanbul Menkul Kıymetler Borsa 'ya kote edilmesini istediklerini belirtti.

Satış süreci nasıl gelişti

  • Kasım 2006'da hissedarların yüzde 86.97'sının şirketin satılması yönünde oy kullandı.
  • Şirketin satış danışmanlığını Citigroup üstlendi. Şirketin yüzde 87'si 850 milyon euro taban fiyatla satışa çıkarıldı.
  • Dataroom'a 91 bin sayfa belge verildi ve 2000'den fazla yazılı soru cevaplandırıldı
  • Citi Group 103 firmaya satışı bildirdi ve aralarından 34 firma gizlilik anlaşması imzaladı.
  • 34 firmanın 9 tanesi ilk tekliflerini verdi.
  • Oyak Akfen , Limak gibi Türk firmalarının da bulunduğu listede firmaların sayısı 8'e indirildi.
  • Son elemede 5 firma teklif verdi. , 910 milyon euroluk teklifle yarışın galibi oldu.
  • UN RO -RO ortaklarının yüzde 100'ü 3 Eylül'de yapılan toplantıda satışa 'evet' dedi.

  • Anlaşmanın detayları
  • Yapılan anlaşma uyarınca UN RO -RO 23 Eylül'e kadar hiçbir şirketle satış görüşmesi yapılamayacak.
  • Sözleşmenin ardından Rekabet Kurulu 'nun onayının alınması gerekiyor.
  • Şirketin yüzde 87'lik kısmını elinde bulunduran ortaklardan hisse devri yapılacak.
  • Satış ücreti peşin ödenecek.
  • Yönetim kurulu üyeleri satışın ardından görevlerini bırakacak.
  • Cüneyt Solakoğlu ve yönetim kadrosu 2 yıl daha görevde kalacak.
  • KRR, şirketin değerini artırarak 5-7 yıl sonra UN RO -RO 'yu satmayı planlıyor.

Akdeniz 'in en büyük Ro -Ro filosuyuz

UN RO -RO 'nun kuruluş öyküsünü anlatan Cüneyt Solakoğlu , UN RO -RO 'ya 1999'dan beri 600 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirtti. Solakoğlu , 'Krizde insanlar dişçi randevularını bile iptal ederken bu şirket başardı. Dünyadaki Ro -Ro şirketlerinden mil başına yüzde 45-50 daha ucuzuz. Akdeniz 'in en büyük, dünyanın ise 5. büyük Ro -Ro filosuna sahibiz. Şubatta Edinburgh Üniversitesi 'ne davet edildik ve Multimodel Transport konulu seminerde örnek gösterildik. Venedik 'te Short Sea Shiping Konferansı 'nda şeref konuğuyduk. Geçen sene Avrupa Multimodel Award 'ı aldık' dedi.

KRR'ın cirosu 100 milyar doları geçiyor

KRR'a bağlı 40 şirketin dünya çapında 560 binden fazla çalışanı ve 100 milyar doları aşan yıllık cirosu var. Bünyesindeki şirketler 10'dan fazla ülkede ve 11 farklı sektörde faaliyette. UN RO -RO 'nun alınmasıyla , ilk defa denizcilik sektörüne girmiş olacak. 1976'da Jerome Kohlberg , George Roberts ve Henry Kravis tarafından kurulan KRR'ın yönetimindeki varlıkların değeri Mart 2007 itibariyle 53.4 milyar dolar. Sahibi olduğu şirketler arasında oyuncak zinciri Toys 'R' Us , medya ölçüm şirketi Nielsen , medya şirketi Pro7 Sat1 de var.

En büyük ortağı Ulusoy

1993'te 48 ortakla kurulan Ro -Ro taşımacılığı şirketi UN RO RO , 13 gemiyle faaliyet gösteriyor. Toplam 212 hissedarı bulunan şirket, İstanbul Ambarlı ve İstanbul Pendik limanlarından İtalya 'nın kuzey ucundaki Trieste kentine düzenli olarak seferler düzenliyor. Şirketin lojistik ve işletme alanında faaliyet göstermekte olan 5 ayrı şirketi var. En büyük ortağının yüzde 7,2 hisseyle Ulusoy Denizcilik olduğu çok ortaklı şirketin 180 milyon YTL ödenmiş sermayesi var. Şirketin 2'si 2008'de ve 2'si de 2010'da olmak üzere filosuna 4 gemi daha eklenecek. Şirketin 2006 sonu cirosu 228 milyon YTL olmuştu.

Referans
 

Editör: TE Bilişim